Hazai példák

2019. november 25. 12:39

Haltenyésztés a szociális szövetkezetben

A Bárdudvarnoki Szociális Szövetkezet halászati és halgazdálkodási tevékenysége keretében az állóvizek gondozása mellett nyolc tavat bérel.

2019. november 20. 14:00

Helyi-ség Kézművesek Boltja Csongrád megyében

Az országban elsőként Szegeden nyitottak Helyi-ség Kézműves Termékek Boltját. A Homokhátság Szíve Szociális Szövetkezet értékesítési pontján a közfoglalkoztatási programokban előállított és a közfoglalkoztatás alapjain szerveződött szociális szövetkezetek termékei egész évben megismerhetőek.

2019. október 21. 14:32

Innovatív együttműködés a szociális gondoskodás területén - Önkormányzati feladatok ellátása szövetkezeti összefogással

Polgár Város Önkormányzatának képviselő-testülete évek óta kiemelt feladatának tekinti a helyi szintű idős-barát politika kialakítását, különös figyelemmel kezeli az idős lakossággal történő együttműködést, a róluk való gondoskodást és életkörülményeik javítását.

2019. október 10. 16:20

Az idei ősz a szövetkezeti sikereké

Az elmúlt évek megfeszített munkája beérni látszik. A szociális szövetkezeti termékek magas színvonalát már nem csak a visszatérő vásárlók elégedettsége jelzi, hanem komoly szakmai elismerések is bizonyítják, helyük van a piacon.

2019. szeptember 23. 11:11

Születésnap Kiskorpádon

A Zselic Gyöngye Szociális Szövetkezet 2018. június 1-jén vegyesboltot, cukrászdát és egy cukrászműhelyt nyitott a Somogy megyei 900 lakosú Kiskorpádon. A helyben készült házias jellegű süteményeket, tortákat az igényesen kialakított cukrászdában értékesítik. A "Fókusz" pályázaton közel 60 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesültek, megteremtve ezzel nyolc hátrányos helyzetű ember hosszú távú foglalkoztatását.

2019. szeptember 17. 9:13

Szociális szövetkezeti jó gyakorlatok a településüzemeltetésben

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény meghatározza a településüzemeltetés – beleértve a közparkok és egyéb közterületek kialakítása és fenntartása – feladatait, melyekhez a költségvetés alaptámogatást biztosít. A települések a zöldterület-gazdálkodást évek óta közfoglalkoztatottak bevonásával végzik. Mivel a közfoglalkoztatottak száma a nyílt munkaerőpiaci elhelyezkedés következtében csökkent, a települések jelentős részén egyre nagyobb problémát okoz a zöldterület-gazdálkodással kapcsolatos feladatok ellátása.

2019. augusztus 28. 16:22

Inspiratív összefogás Baranya megyében

A Szentlőrinci Gazdanapok keretein belül mutatkozott be először a „Helyből Finomat” Szövetkezeti Együttműködés, amely közfoglalkoztatás alapjain szerveződött szociális szövetkezetek társulása. Az együttműködésben résztvevők helyi alapanyagokból, kiváló minőségű kézműves termékeket állítanak elő, amelyet saját boltjaikban és vendéglátó egységek konyháin értékesítik.

2019. április 12. 9:05

Szövetkezeti termékek térhódítása az interneten

A közfoglalkoztatás alapjain szerveződött szociális szövetkezetek fejlődése előremutató. A tagok és munkavállalók elkötelezettsége, szívvel-lélekkel végzett munkája a szövetkezet fejlődésének alappillérei.
A Komló városában üzemelő Komlói Tésztagyártó Szociális Szövetkezet szép példája ennek. Az általuk működtetett tésztagyártó üzemben 2017 óta folyik tevékenység szövetkezeti kereteken belül. A kezdeti nehézségek leküzdése után szemmel látható a szövetkezet fejlődése akár a volumen növekedése, akár a tevékenységek és a termékpaletta bővítése kapcsán.

2019. április 12. 9:02

Többször is díjazták már a polgári szociális szövetkezetet

A Polgári CSEMETE Szolgáltató és Kereskedelmi Szociális Szövetkezetet 2013-ban alapította meg Polgár Város Önkormányzata. Az öt éve működő szövetkezet megoldás lehet a Tisza-mente térségben arra, hogy az emberek ne essenek ki a munka világából és társadalmilag is hasznosnak érezzék magukat.

2016. május 26. 9:09

Ős- és kistermelők termékeit népszerűsíti a szociális szövetkezet

Márok egy Baranya megyei, hátrányos helyzetű zsáktelepülés, 460 lakóval. A közfoglalkoztatás keretében 7,5 hektár terület megművelését végzik. Az önkormányzatnak saját földterülete nem volt, így felkeresték azon lakókat, akik nem művelték földjeiket és ezeket termésért cserébe bérbe vették. Ennek köszönhetően jelenleg nincs műveletlen terület Márokon.