Hajléktalanok a közfoglalkoztatásban - 2021

A Belügyminisztérium 2021-ben is folytatta a hajléktalanok közfoglalkoztatásba vonását, egy kifejezetten őket célzó, országos mintaprogram keretében. A foglalkoztatás biztosítása és a jövedelemszerzés lehetőségének megteremtése elősegíti a célcsoport társadalmi integrációját, amely egyszerre jelenik meg a mentális biztonság, a stabil jövedelem és az elfogadható minőségű lakhatás területén.

Parlagfű-mentesítés 2021. évben, közfoglalkoztatás keretében

A parlagfű elleni védekezést 2012. évben kezdte meg a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkársága, a Magyarország Parlagfű Elleni Rövid és Középtávú Védekezési Akciótervéről szóló 1230/2012. (VII.6.) Korm. határozat feladatainak megfelelően.

Parlagfű-mentesítés a 2019. évben, a közfoglalkoztatás keretében

A közfoglalkoztatás keretében végzett parlagfű-mentesítést a Belügyminisztérium minden évben kiemelt feladatként kezeli. A közfoglalkoztatottak 2019-ben több mint 7 300 hektáron irtották ezt az erőteljes allergiás tüneteket okozó gyomnövényt.

Hajléktalanok a közfoglalkoztatásban - 2019

A Belügyminisztérium 2019-ben is folytatta a hajléktalanok közfoglalkoztatásba vonását, egy kifejezetten őket célzó, országos mintaprogram keretében. A foglalkoztatás biztosítása és a jövedelemszerzés lehetőségének megteremtése elősegíti a célcsoport társadalmi integrációját, amely egyszerre jelenik meg a mentális biztonság, a stabil jövedelem és az elfogadható minőségű lakhatás területén.

Közfoglalkoztatási programok és munkakörök 2014–2015 telén

A téli átmeneti közfoglalkoztatás az idei évben működtetett programok hatósági szerződéseinek meghosszabbításával folytatódik. Folytatódnak az országos közfoglalkoztatási programok, a kistérségi startmunka mintaprogramok, a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási programok, valamint az egyéb értékteremtő mintaprogramok is. Jellemzően azokat a programokat folytatjuk, amelyek télen is végezhető tevékenységeket tartalmaznak.

Összefoglaló a 2012. évi bio- és megújuló energiafelhasználási startmunka mintaprogramról

Az éghajlatváltozás és levegőszennyezés problémájának kezelése, a fenntartható fejlődés alapjainak megteremtése érdekében az Európai Unió célul tűzte ki, hogy 2020-ra energiaszükségletének 20%-át megújuló forrásokból fedezze, és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását legalább 20%-kal csökkentse.

A közfoglalkoztatás 2015. évi megvalósítása

Kormányzati szándék szerint 2015–2017 között a teljes foglalkoztatottság megvalósítása, valamint ezzel összefüggésben a jövedelempótló támogatások (pl. foglalkoztatást helyettesítő támogatás) kivezetése a cél. Ezzel összhangban a költségvetési törvényben meghatározott 270 milliárd forint mértékű 2015. évi „Start-munkaprogram” kiadási előirányzat figyelembe vételével, minél magasabb létszámú álláskereső bevonásával került megtervezésre a 2015. évi közfoglalkoztatás.

Tájékoztató a kulturális közfoglalkoztatási programokról

2012. év II. félévében kísérleti jelleggel indultak olyan közfoglalkoztatási mintaprogramok, amelyek a szakképzett (több esetben diplomás), azonban hátrányos helyzetű álláskeresőknek kínáltak értékteremtő munkalehetőséget. Ilyenek voltak például a digitalizációs programok, amelyek célja közfoglalkoztatás keretében települési kulturális értékkataszterek létrehozása, kulturális és természeti értékek gyűjtése, rendszerezése, valamint közszolgálati digitális archívum létrehozása (MaNDA, MTVA). Ezek a programok a visszajelzések alapján igen nagy népszerűségnek örvendtek az álláskeresők körében, valamint a megvalósításuk során a köz számára fontos és jelentős értékek jöttek létre.

Önkormányzati útőr programok

A Belügyminisztérium 2014-óta összesen négy Önkormányzati útőr programot indított. A startmunka mintaprogramok célja minden esetben az önkormányzatok kezelésében lévő úthálózat használhatóságának biztosítása, kiemelten a kerékpár utak karbantartása, illetve a közterületek rendezettségének megtartása. Belterületeken jellemző a sűrű jármű- és gyalogosforgalom, ezért ebben a programban a forgalombiztonságot javító tevékenységek részesültek előnyben.

Speciális közfoglalkoztatási program

Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye 11 közfoglalkoztatója átlagosan 280 fő közfoglalkoztatásával megvalósuló speciális közfoglalkoztatási program indítását kezdeményezte. Ennek nyomán a Belügyminisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2016-ban megvizsgálta a foglalkoztatásba mentális, szociális vagy egészségügyi okokból be nem vonható álláskeresők személyi körét, valamint a számukra nyújtható, személyre szabott szociális, egészségügyi és munkaerő-piaci szolgáltatások és felzárkózást elősegítő képzések nyújtásának lehetőségét.

„Segítő Kezek az Idősek Biztonságáért” országos program

A „Segítő Kezek az Idősek Biztonságáért” program három városban kísérleti jelleggel indult el. A modellprogramban a skype és internet nyújtotta lehetőségekre, az okostelefon és a vészjelző karperec használatára tanították meg a programba bevont idős embereket. A siker nyomán a Kormány a 1056/2017. (II.7) Korm. határozatban döntött az Idősügyi Infokommunikációs Modellprogram kiterjesztéséről, mely kiemelkedő szerepet kap a 2017. évi országos közfoglalkoztatási programban.

Segítő Kezek az Aktív Évekért Közhasznú Nonprofit Kft.

Várhatóan 2030-ra a 65 év felettiek száma kb. 2,1 millió főre növekszik Magyarországon, míg a 75 év felettiek száma több mint 1,1 millió fő lesz. Ezekben a korosztályokban jelentősen megnövekszik a tartós gondozási szükséglet és a magányosság.

Parlagfű-mentesítés 2022. évben, közfoglalkoztatás keretében

A parlagfű elleni védekezést 2012. évben kezdte meg a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkársága, a Magyarország Parlagfű Elleni Rövid és Középtávú Védekezési Akciótervéről szóló 1230/2012. (VII.6.) Korm. határozat feladatainak megfelelően.

Hajléktalanok a közfoglalkoztatásban - 2022

A Belügyminisztérium 2022-ben is folytatta a hajléktalanok közfoglalkoztatásba vonását, egy kifejezetten őket célzó, országos mintaprogram keretében. A foglalkoztatás biztosítása és a jövedelemszerzés lehetőségének megteremtése elősegíti a célcsoport társadalmi integrációját, amely egyszerre jelenik meg a mentális biztonság, a stabil jövedelem és az elfogadható minőségű lakhatás területén.