A parlagfű elleni védekezést 2012. évben kezdte meg a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkársága, a Magyarország Parlagfű Elleni Rövid és Középtávú Védekezési Akciótervéről szóló 1230/2012. (VII.6.) Korm. határozat feladatainak megfelelően.

Hasonlóan az előző évekhez, a védekezés hatékonyságának érdekében, az Agrárminisztériummal egyeztetve, ötszöri kaszálás került meghatározásra az év elejétől folyamatban levő közfoglalkoztatási programok esetében. A kaszálási időpontok 2023. évben az alábbiak voltak:

  1. kaszálási ütem: június 19-23.
  2. kaszálási ütem: július 10-14.
  3. kaszálási ütem: július 31- augusztus 4.
  4. kaszálási ütem: augusztus 21-25. 
  5. kaszálási ütem: szeptember 11-15.

A parlagfű-mentesítés közfoglalkoztatás keretén belül önkormányzati területeken, magán erdőgazdálkodók által kezelt területeken, valamint állami tulajdonban lévő területeken (vízügyi, erdészeti, Magyar Közút NZrt, MÁV, ORFK) valósult meg a fent meghatározott időszakokban.

Az öt ütemben elvégzett parlagfű-mentesítésben jellemzően ugyanazok a személyek vettek részt, valamint ugyanazon területek többszöri kaszálása történt meg, ezért az összesítés alapján a közfoglalkoztatottak által parlagfű-mentesített terület nagysága 2023. évben 52 802 711 m2, azaz 5 280,3 hektár, a bevont létszám 26 376 fő volt. 

A közfoglalkoztatási programokat Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 1. melléklet LXIII. Nemzeti Foglalkoztatási Alap fejezet 6. „Start-munkaprogram” cím 2023. évi kiadási előirányzatában meghatározott keret terhére indították.

A 2023. évben az időjárás nagyrészt kedvezett a gyomnövény fejlődésének, azonban a közfoglalkoztatók parlagfű-irtásban az évek során szerzett tapasztalataiknak köszönhetően a tulajdonukban/kezelésükben lévő földterületek mentesítését sikeresen elvégezték. Az országban számos közigazgatási területen csökkent a fertőzöttség, azonban ez a folyamat csak rendszeres irtással tartható fent, a gondozatlan magánterületekről származó esetleges újrafertőzések miatt. A közfoglalkoztatottak szükség szerint a központilag meghatározott időszakokon túl, a vegetációs periódusban is folyamatosan elvégezték a parlagfű és az egyéb allergén gyomnövények irtását.