A Belügyminisztérium 2023-ban is folytatta a hajléktalanok közfoglalkoztatásba vonását, egy kifejezetten őket célzó, országos mintaprogram keretében. A foglalkoztatás biztosítása és a jövedelemszerzés lehetőségének megteremtése elősegíti a célcsoport társadalmi integrációját, amely egyszerre jelenik meg a mentális biztonság, a stabil jövedelem és az elfogadható minőségű lakhatás területén.

A 17 vármegyében, valamint a fővárosban indított országos közfoglalkoztatási mintaprogramban 2023. évben összesen 586 fő vett részt, melyhez a Belügyminisztérium 1,125 milliárd Ft támogatást biztosított. 

A Hajléktalan személyek integrációját segítő országos mintaprogramban 561 fő hajléktalan álláskereső személy, míg az egészségkárosodással, fogyatékossággal élő, aktív korú álláskereső személyek foglalkoztatását támogató országos mintaprogramban 25 fő megváltozott munkaképességű személy foglalkoztatása valósult meg.

Az országos közfoglalkoztatási mintaprogramok mentális biztonságot, stabil jövedelmet és megfizethető, elfogadható minőségű lakhatást biztosítanak a programban résztvevők számára, ezáltal elősegítik a célcsoport társadalmi integrációját, és az elsődleges munkaerőpiacra történő kiáramlását. 

A hajléktalan személyek integrációját segítő országos mintaprogramban végzett értékteremtő tevékenységek között szerepelt bútorfelújítás, konyhai kisegítő munka, intézményi takarítás, kézi mosás, vasalás, mosodai tevékenység, kerámia tárgyak készítése, varrodai tevékenység, kézműves és textil termékek készítése, rongyszőnyeg készítés, portaszolgálat, segédápolói tevékenység ellátása, állatgondozás, ruha adományok rendbetétele, épület karbantartási munkák elvégzése, anyagmozgatás, gép- és eszköz karbantartás, gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, parkgondozás, kertészeti munkák, virág- és növénytermesztés, szabadföldi és fóliasátras zöldség- és gyümölcstermesztés, zöldhulladék kezelés és szállítás, erdőművelés, gallyazás, faanyag feldolgozás, szociális tűzifa aprítása, valamint szegélykő gyártása, bazalt kocka válogatás.

Az egészségkárosodással, fogyatékossággal élő, aktív korú álláskereső személyek foglalkoztatását támogató mintaprogramba bevont közfoglalkoztatottak ruha- és ételosztást, takarítást végeztek, valamint zöldterület kezelési, kertészeti munkát és épület karbantartási feladatokat láttak el.