Gépjárműalkatrészek raktározására alkalmas csarnokot avattak 2020. február 3-án a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszakarádon. Az átadón részt vett Réthy Pál, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztályának vezetője.

Réthy Pál főosztályvezető, Belügyminisztérium

A Bodrogközben fekvő Tiszakarád perifériális helyzete miatt távol esik a megye foglalkoztatási centrumaitól. A település lakossága 2465 fő, a roma lakosság részaránya 60%. Korábban a térségben a megélhetést hagyományosan a mezőgazdaság, helyi szinten főként a gyümölcstermesztés biztosította, a rendszerváltás előtt a tiszakarádi termelőszövetkezet 600 embernek adott munkát. A helyi fő munkaadó megszűnésével jelentősen romlott a település munkaerő-piaci helyzete, mivel nem volt a térségben olyan foglalkoztató, amely a helyi képzetlen munkaerőt nagy tömegben alkalmazni tudta volna.

A helyi foglalkoztatás bővítése érdekében a település önkormányzata 2018-tól bérbe adta a tulajdonában lévő, korábban varrodaként működő ingatlant a Zemplén Innováció Kft.-nek, hogy biztosítson munkahelyeket a helyi lakosok számára, az itt kialakított fémmegmunkáló üzemben. A sorjázásra és egyéb finomműveletekre váró alkatrészeket egy Sátoraljaújhelyen működő öntöde gyártja az üzem részére. A telephely épülete bővítésre szorult, mert a kész, illetve a megmunkálásra váró alkatrészek raktározására csak az udvaron, az ideiglenes ponyvaraktárakban volt lehetőség. A telephely bővítése egyben jelentős munkahelyteremtéssel is jár, hiszen a beruházás megvalósulásával további 40,  helyi lakos elsődleges munkaerőpiacra lépésével számol az önkormányzat.

Terveik megvalósítására a belügyminiszter megközelítőleg 97 millió forint támogatásban részesítette a település önkormányzatát. Az egyedi közfoglalkoztatási mintaprogram segítségével egy 355 m2 alapterületű csarnokot építettek fel, melyet az önkormányzat bérbe ad a fémmegmunkálást eddig is végző kft.-nek. A csarnok építési munkálatait 20 közfoglalkoztatott segítette. A raktár a már meglévő üzem mellé épült, a fejlesztési igényekhez igazodva az épület energetikailag gazdaságosan üzemeltethető. Az épületbővítéssel a megnövekedett termelési igényt hosszú távon is ki tudják szolgálni. A létrehozott üzemben a foglalkoztatotti létszám elérheti a száz főt.