A Belügyminisztérium kezdeményezésére a „Fókuszban az önkormányzati tagsággal rendelkező, a közfoglalkoztatás alapján szerveződő szociális szövetkezetek” támogatási programon (a továbbiakban: Fókusz Program) belül megnyílt az „Igény-kosár” alprogram kiegészítő programelem.

Az „Igény-kosár” alprogram kiegészítő pályázati felhívást 2019. március 1-jén tette közzé az OFA Nonprofit Kft. 

Az új pályázati körben a Fókusz Programban támogatást nyert szociális szövetkezetek nyújthatnak be pályázatot. Az „Igény-kosár” alprogram széles körben elérhető beruházási és szolgáltatási elemek finanszírozását teszi lehetővé. Az alprogram célja, hogy a szociális szövetkezetek igényeihez, életciklusához igazodó, testreszabott támogatási rendszert biztosítson, hozzájárulva a szövetkezetek piaci helyzetének erősödéséhez, növekedéshez és fenntartásához.

Az „Igény-kosár” alprogram támogatást kíván nyújtani a sikeresen működő szervezetek üzleti tevékenységének bővítéséhez, eredményességének javításához, valamint megoldást kínál a támogatott szövetkezetek újonnan felmerült problémáira, nehézségeire, valamint célzottan, további források biztosításával kívánja kezelni a Fókusz Program monitoring tevékenysége során feltárt kockázatokat is. 

A pályázat benyújtására 2019. március 1-jétől 2019. június 30-ig van lehetőség, a pályázatkezelő rendszerben (továbbiakban: Forrástár), a www.forrastar.hu elérhetőségen, a meglévő Fókusz Programban használt felhasználói regisztrációval. (A Forrástár megnyitásához javasoljuk az Internet Explorer böngésző program használatát.)

A támogatást vissza nem térítendő formában, csekély összegű (de minimis) támogatásként, 85%-os intenzitással vehetik igénybe a szervezetek. A támogatás kifizetése utófinanszírozásban történik.

Minden a Fókusz Programban nyertes szociális szövetkezet egy pályázat benyújtására jogosult és egy alkalommal maximum 20 millió Ft támogatásban részesülhet.

A pályázat benyújtásának feltételeiről a Pályázati felhívás és útmutatóban tájékozódhatnak az érdeklődők: http://ofa.hu/hu/news/kiegeszito-palyazati-lehetoseg-a-fokusz-programban