A Kormány közfoglalkoztatással összefüggő céljai között továbbra is szerepel a közfoglalkoztatottak elsődleges munkaerőpiacon történő elhelyezkedésének ösztönzése. Kiemelt figyelmet fordítva a hátrányos helyzetű, 16-18 év közötti korosztály munkaerőpiaci, a roma nemzetiséghez tartozók társadalmi (re)integrációjához leginkább szükséges és megfelelő, személyre szabott munkaerő-piaci, foglalkoztatatást elősegítő szolgáltatásokhoz minél szélesebb körben való hozzáférésére. Ennek szervezése a helyi igények, valamint a járási hivatalokban rendelkezésre álló erőforrások figyelembe vételével történik.

Az elhelyezkedés megkönnyítése érdekében a közfoglalkoztatott is közvetíthető a számára megfelelő munkahelynek minősülő, nyílt munkaerő-piaci álláshelyre. A munkaközvetítéssel felajánlott megfelelő munkalehetőséget a közfoglalkoztatott köteles elfogadni, ellenkező esetben különböző szankciók érik. A jelentős létszámot foglalkoztató munkáltatók nagy létszámú munkaerőigénye esetén a meghirdetett állásra csoportos munkaerő-toborzást is szervezhetnek a járási hivatalokban az álláskeresők számára.

A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény alapján, a közfoglalkoztatott részére megtéríti a tömegközlekedési eszköz igénybevételével felmerült, azon indokolt helyközi utazási költségét, amely az állami foglalkoztatási szerv által kezdeményezett utazással összefüggésben merült fel, ideértve a lakóhelyétől az állami foglalkoztatási szervhez, valamint a foglalkoztatóhoz történő oda- és visszautazást.