Az előző években indított országos hajléktalan mintaprogram tapasztalatait és eredményeit figyelembe véve a Belügyminisztérium a program 2018. évi folytatása mellett döntött.

2018. évben az országos hajléktalan közfoglalkoztatási mintaprogramot a Főváros és 16 megye összesen 32 közfoglalkoztatója valósítja meg 750 fő hajléktalan személy közfoglalkoztatásával, a BM által megítélt támogatás összege 1 148 689 084 Ft. A program időtartama: 2018. március 1. – 2019. február 28.

Az országos hajléktalan közfoglalkoztatási mintaprogramok megvalósításának célja kettős, a hajléktalan személyek számára hasznos, értékteremtő tevékenységet nyújtani, ezáltal élethelyzetükön javítani, valamint ezen programok keretében már nem csak a foglalkoztatásukra összpontosítanak a közfoglalkoztatók, hanem arra is, hogy a létrehozott értékek a köz számára is élvezhetővé és adott esetben felhasználhatóvá váljanak. A hajléktalanok lakhatási és munkalehetőséget kapnak, a munkába és a helyi társadalomba történő beilleszkedésüket pedig nagy tapasztalattal rendelkező szociális munkások segítik.

A programok megvalósításában résztvevő szervezetek:

  • önkormányzatok,
  • önkormányzati társulások,
  • egyházak,
  • civil szervezetek,
  • nonprofit szervezetek,
  • egyéb költségvetési szervek.

Jellemző tevékenységek a programok megvalósítása során:

  • települések tisztán tartása, szemétszedés,
  • önkormányzati és egyéb intézményekben takarítási feladatok ellátása,
  • kertészet-parkgondozás,
  • mosodai tevékenység ellátása,
  • zöldhulladék kezelés és szállítás,
  • intézményi segítés, 
  • segédápolói tevékenység ellátása,
  • varrodai tevékenység,
  • virág- és növénytermesztés,
  • szabadföldi és fóliasátras zöldség és gyümölcstermesztés,
  • erdőtelepítés és gondozás,
  • karbantartói-építőipari segédmunka ellátása,
  • kültéri padok, hirdetőtáblák, buszvárók felújítása, karbantartása

Példaértékű programok, jó gyakorlatok bemutatása:

  1. Baptista Szeretetszolgálat

    A Szeretetházi Baptista Gyülekezet - 2017.07.01-től új néven Sorsfordító Szolgáltató Központ (Kiskőrös) már önállóan indított közfoglalkoztatási programot, a Baptista Szeretetszolgálattal és az általuk fenntartott hajléktalan szállókkal együttműködve támogatják azokat a fővárosi hajléktalanokat, akik szeretnének vidékre költözni és hasznos, értékteremtő munkát folytatni. Segítséget kaptak abban, hogy visszaköltözhessenek vidékre, ahol a foglalkoztatás mellett, szállást és szociális segítségnyújtást is biztosítanak számukra, amely a társadalmi reintegráció folyamatában egy stabil hátteret jelent. Ehhez kezdettől fogva lakhatást és napi egyszeri meleg étkezést is nyújtanak azok számára, akik igénylik.

    A „Segély helyett munkát” elv megvalósítása mellett segítséget nyújtanak abban, hogy ezek az emberek újra a táradalom hasznos, megbecsült tagjaiként élhessék az életüket. A foglalkoztatottak közül jó néhányan már el tudtak helyezkedni a nyílt munkaerőpiacon, így a közfoglalkoztatás, mint átmeneti megoldás, jó hatással volt az életükre.

    A településen mezőgazdasági termelési feladatok megvalósítása volt a cél, ezen belül fóliasátras és szabadföldi növénytermesztés (uborka, paradicsom, paprika, salátafélék, cékla és burgonya) és gombatermesztés. A megtermelt zöldségeket a Szeretetszolgálat által üzemeltetett szociális intézmények étkeztetésében használták fel.

    A program 115 fő foglalkoztatásával valósult meg, a BM által 2018. évben megítélt támogatás összege 205 907 234 Ft volt.


  2. Magyar Máltai Szeretetszolgálat – Veszprémi Befogadás Háza

    A szeretetszolgálat a veszprémi Befogadás Háza által segített hajléktalan emberek számára biztosít foglalkoztatási lehetőségeket. A program célja a szociális peremen élő hajléktalan emberek munkaintegrációjának támogatása. A program keretében a foglalkoztatási elemek 3 pillérre épülnek.
    1. programelem: hulladékszedés
    A város legproblémásabb területén szerveznek hulladékszedést. Kizárólag kommunális hulladékot szednek olyan területeken, ahol a felhalmozódó hulladék konfliktust okoz a lakosság körében. Korábbi programjaik tapasztalatai azt mutatják, hogy a munkaintegráción kívül, a rendszeres jelenlétünkkel sikeresen enyhült a lakosság hajléktalan emberekkel szembeni előítélete.

    2. programelem: mezőgazdasági tevékenység.
    Egy társasház tulajdonában található 500 m2-es kihasználatlan belterületi részen növénytermesztéssel foglalkoznak. A megtermelt növények kb. 80%-át a társasház lakói között osztják szét, szociális rászorultság szerint, a fennmaradó mennyiséget pedig a termelő munkát végzők viszik haza szintén szociális alapon.

    3. programelem: mosoda.
    Intézményük összesen 3 telephelyén nyújtják jelenleg is a mosás lehetőségét. A hajléktalan közfoglalkoztatottak mossák sorstársaik ruháit, valamint az összes intézményi textíliát. Az intézményi textíliák helyben történő mosásával költséget is megtakarít az intézményük.

    A szeretetszolgálat programjának megvalósítására a Belügyminisztérium 2018. évben 14 854 517 Ft támogatást biztosított 11 fő foglalkoztatásához.

  3. Szentesi Hajléktalan Segítő Központ

    1996 óta foglalkozik a hajléktalan személyek ellátásával a város Hajléktalan Segítő Központja. Az intézmény egy olyan sajátos összevont struktúrában működik, ahol a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások keretében négy szolgáltatás típust vehetnek igénybe az ellátottak. Blokkrendszerben működő intézményükben lehetőség van a Népkonyha, Nappali melegedő, Éjjeli menedék és az Átmeneti szálló igénybevételére. Szolgáltatásaikra elsősorban Szentesről és környékéről jelentkeznek, de esetenként az egész ország területéről fogadnak hajléktalanokat. Jelenleg teljes kihasználtsággal működnek. Szakképzett munkatársaik a lakhatáson kívül segítséget nyújtanak a rászorulóknak életvitelük ügyintézésében is.

    Mivel a lakókörnyezet rendben tartása fontos a mindennapi életvitelben, a környezet gondozását a programban dolgozó lakók végzik. A közfoglalkoztatási programban dolgozó fedél nélküliek színes rongyszőnyegeket szőnek. Szakember vezetésével öt fő foglalkozik kerámia készítésével, akik rövid betanulási idő után már igényes, szép tárgyakat készítenek.

    2018. évben a közfoglalkoztatási program megvalósítására a Belügyminisztérium 20 310 602 Ft támogatási összeget biztosított 15 fő foglalkoztatásához.

  4. Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata

    A városban működik a hajléktalanoknak egy országos befogadó helye, ami a Kapocs Szociális és Gyermekvédelmi Intézmény keretében üzemel a Hajléktalanok Átmeneti Szállása, Éjjeli Menedékhelye, Nappali Melegedő és Népkonyha.

    Folytatják az előző években megkezdett tevékenységeket, a közterületeken és az önkormányzati intézményekben található padok, szeméttároló edények, buszvárók, valamint az önkormányzati hirdetőtáblák felújítását. Mindezek mellett a játszótereken található padok, asztalok, kukák folyamatos karbantartását is elvégzik, homokozókat tisztítanak. A fentieken túl a város köztemetőit is rendben tartják, valamint intézményi karbantartási és parkfenntartási feladatokat is ellátnak. Új tevékenységként a sok kivágott idős fa természetes odúkészítési lehetőségét pótolva készítenek mesterséges madárodúkat a köztéri parkokba. A hajléktalan szálló igényére raklap bútort is összeállítanak, amit térítésmentesen átadnak használatra.
    A közfoglalkoztatási program megvalósítására a Belügyminisztérium 2018. évben 17 164 404 Ft támogatási összeget biztosított 13 fő foglalkoztatásához.

  5. Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete - Zalaegerszeg

    A Magyar Vöröskereszt megyei szervezete Nagykanizsán és Zalaegerszegen valósítja meg mintaprogramját, ez előző évek gyakorlatát folytatva. Nagykanizsán felújításra került a közfürdő és mosoda, amelyet a szervezet folyamatosan működtet. Hajléktalanok bevonásával biztosítják továbbra is intézményeik és telephelyeik takarítási és karbantartási feladatait, valamint a volt huszárlaktanya őrzését.

    Zalaegerszegen a Vöröskereszt számára érkező adományok kezelésében tevékenykednek a közfoglalkoztatottak. Az intézmény foglalkoztató műhelyében takarók, rongyszőnyegek, babák, állatfigurák készülnek a használt textíliák felhasználásával. Telephelyeik takarítási és karbantartási feladatait is a foglalkoztatottak segítségével oldják meg.

    A program megvalósítására a Belügyminisztérium 2018. évben 22 018 652 Ft támogatást biztosított 12 fő foglalkoztatásához.