A Veszprém megyei Lovászpatonán zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemet avattak 2018. március 27-én. A község 2013. óta vesz részt a közfoglalkoztatás programokban. Eredményes mezőgazdasági termelésükre alapozva évek óta tervezték egy mezőgazdasági termékeket feldolgozó egység kialakítását, amely most a Belügyminisztérium támogatásával megvalósulhatott. Az ünnepélyes átadón részt vett Réthy Pál, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárságának főosztályvezetője is.

A feldolgozó üzem működtetéséhez az önkormányzat tavaly létrehozta a Lovászpatonai Feldolgozó és Kereskedelmi Szociális Szövetkezetet, amely kisebb részben a helyben termelt, nagyobb részben pedig vásárolt termékekre alapozva kívánja feldolgozó egységét üzemeltetni. A szociális szövetkezet fő tevékenysége a zöldség- és gyümölcsfeldolgozás (tartósítás, ivólégyártás, szálas tea, illetve fűszerek készítése), valamint a mezőgazdasági termékek kereskedelme és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások nyújtása (pl. zöldterület kezelés, növénytermesztési és betakarítást követő tevékenységek). 

Az ingatlant és tárgyi eszközöket az önkormányzat ingyenes haszonkölcsön szerződés keretében adta át a szociális szövetkezet részére. Az átadott vagyonelemek üzleti terv szerinti működését a belügyminiszter által kijelölt állami képviselők kísérik figyelemmel. A szövetkezet 2017-ben pályázatot nyújtott be az OFA Nonprofit Kft-hez a Fókusz támogatási program keretében, amelynek segítségével az üzem nyolc munkavállalót foglalkoztathat. Az alkalmazottak korábban mind közfoglalkoztatottként dolgoztak.