Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemet adtak át 2019. április 3-án a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Berekfürdőn. A Belügyminisztérium támogatásával létrehozott 300 négyzetméter alapterületű üzem célja a feldolgozottsági szint növelése, a teljes termékpálya lefedése, valamint a fogyasztói piacon történő megjelenés biztosítása. Az átadón részt vett dr. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára is.

Az átadás - Balról a második: dr. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára

Berekfürdő önkormányzata 2012-ben hozott létre kertészetet a startmunka mintaprogram keretében. Jelenleg hét hektáron folytatnak intenzív mezőgazdasági tevékenységet. A megtermelt zöldségféléket a közétkeztetésben használják fel, azonban a megnövekedett terménymennyiség tette indokolttá a feldolgozás szükségességét. A modern technológiával rendelkező üzem hasznosítja a településen nagy mennyiségben rendelkezésre álló termálvíz kísérőgázát is.

A beszállításra kerülő alapanyag nagy részét Berekfürdőn a járási startmunka program mezőgazdasági programelemében termelik meg, a további szükséges mennyiséget külső beszállítóktól, termelőktől vásárolják. Terveik között szerepel alapanyag-beszerzés azoktól az önkormányzatoktól, amelyek mezőgazdasági járási startmunka program keretében gyümölcs- és zöldségtermesztést folytatnak. A Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzem öt fő öt évig tartó továbbfoglalkoztatását biztosítja.

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzem