A Csongrád Megyei Kormányhivatal november 28. és 29. között Szegeden rendezte meg az immár hagyományos, adventi Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásárt. A hivatal földszinti nagytermében a megye hét járásának, illetve Békés megye egy településének összesen 24 kiállítója mutatta be a közfoglalkoztatás keretében végzett értékteremtő tevékenységét, előállított termékeit. A rendezvényt dr. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára nyitotta meg.

A megye 44 településén megvalósuló 113 járási Startmunka programjában összesen 1876 főt foglalkoztatnak 2018-ban. A megyei esemény idén is jól reprezentálta a közfoglalkoztatás sokszínűségét: a látogatók többek között egyedi divatárut, rongyszőnyeget, adventi koszorút, kézműves kerámiát, mézeskalács ajándéktárgyakat, seprűt, sapkát, sálat, kesztyűt, asztalterítőt, díszpárnát, házszámtáblát, kerámia tárgyakat vásárolhattak. Széles volt a kínálat a mezőgazdasági programban termelt és feldolgozott termékekből, az olyan, adalékanyagoktól mentes, egészséges élelmiszerekből, mint a lekvár, a magvakból készült olaj és liszt, az őrölt pirospaprika, a batáta, a befőtt, a savanyúság, a gyógynövény, illetve a zöldség- és gyümölcslevek. 

A kiállítók jelentős része az idei évben is önkormányzat volt. Első alkalommal mutatkozott be két szociális szövetkezet (Homokhátság Szíve Szociális Szövetkezet, Öt-Méhkas Szociális Szövetkezet), valamint az autistákkal foglalkozó Szivárvány Autizmus Közhasznú Egyesület. Szentes Város Hajléktalansegítő Központja már visszatérő kiállító volt, az országos Startmunka mintaprogramok keretében valósítja meg tevékenységét. Először köszöntöttek más megyéből érkezett közfoglalkoztatót, Békés megyéből Magyardombegyház kézműves sajtüzeme látogatott el termékeivel. 

Ez évben két Csongrád megyei önkormányzat kapott Start Plusz Díjat a sikeres és példaértékű közfoglalkoztatási programjaik megvalósításáért, s ezzel programonként tíz millió forint felhasználási lehetőséget. A Díjat november 6-án, a Belügyminisztériumban Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár adta át Ópusztaszer és Csanádalberti polgármesterének. 

2012 óta így összesen 11 kiállító önkormányzat, továbbá a Szentesi Hajléktalan Segítő Központ kapott Start Plusz Díjat a megyéből. A vendég Magyardombegyház ugyancsak díjazott volt.

A megnyitón dr. Hoffmann Imre helyettes államtitkár a közfoglalkoztatási támogatások sokszínűségét emelte ki, és kitért az ország munkaerő-piaci helyzetére is. Elmondta, hogy Magyarországon a 2018. augusztus–októberi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma elérte a 4,5 millió főt, amely jelentős javulás az előző év azonos időszakához képest. A közfoglalkoztatottak száma 2016-ban volt a legmagasabb, 223 ezer fő, 2018 szeptemberében a havi átlagos létszám 122 ezer főre csökkent, köszönhetően annak, hogy egyre többen tudtak elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon.