A Belügyminisztérium megközelítőleg 70 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette Újszilvás Község Önkormányzatának beruházását a Gazdaságélénkítő Program keretében.

A fóliaház, valamint a gyümölcslékészítő üzem ünnepélyes szalagátvágása Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár és Földi László országgyűlési képviselő, valamint Dr. Petrányi Csaba polgármester részvételével

A fejlesztés során a már meglévő hűtőház mellett egy új gyümölcslékészítő üzemet építettek. A támogatásnak köszönhetően a gyümölcs- és zöldségfeldolgozáshoz szükséges gépeket és eszközöket is beszerezték, így egészséges, adalékanyag- és cukormentes 100%-os gyümölcslevet állíthatnak elő. A projekt keretében a gyümölcslékészítő üzem mellett egy öntözőrendszerrel ellátott 500 m2 területű fóliaházat is kialakítottak, amely szamóca, illetve a gyümölcs- és zöldséglé előállításához szükséges növények termesztésére (cékla, sárgarépa, sütőtök stb.) alkalmas. A megtermelt primőr áruból jelentős árbevételre számítanak.

A település múltjára építve a közfoglalkoztatás keretében többfajta gyümölcsöt termelnek, így az alapanyag egy része folyamatosan rendelkezésre áll. Az egészséges ivólé az önkormányzat intézményeinek ellátása mellett „Újszilvás kincse” néven kereskedelmi forgalomba is kerül.

A program eredményes megvalósítását a Belügyminisztérium és a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság kollégáinak rendszeres helyszíni jelenléte segítette.

A fejlesztés eredményeként öt munkavállaló piaci alapon történő foglalkoztatása valósul meg. A munkavállalók előzetesen sikeresen elvégezték a zöldség- és gyümölcsfeldolgozó képzést.

A beruházást 2021. október 1-jén adták át. Köszöntőt mondott Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára, Földi László, országgyűlési képviselő, valamint Dr. Petrányi Csaba, Újszilvás polgármestere.