A Belügyminisztérium kezdeményezésére az OFA Nonprofit Kft. újabb pályázati programot hirdetett meg a start szociális szövetkezetek részére, ezúttal a rezsiköltségek növekményének kompenzálására, továbbá részbeni, vagy teljes energetikai függetlenséget elősegítő beruházások támogatására.

A két programelemre együttesen 25 millió Ft-os támogatási összeget vehet igénybe a pályázó start szociális szövetkezet. A programelemek nemcsak együttesen, hanem külön-külön is megpályázhatóak.

Az energetikai kiadások csökkentése érdekében megpályázható támogatás keretében a termelési folyamat vagy szolgáltatásnyújtás során keletkezett energiaköltségek növekményére igényelhető támogatás maximum 12 hónapon keresztül. A támogatási intenzitás 80-100% között mozog, részben a foglalkoztatotti létszám, részben a vállalt energetikai megtakarítások mértékének függvényében. E programelem keretében igénybe vehető támogatás összege maximum 10 millió Ft lehet. A programelemre azok a start szociális szövetkezetek nyújthatnak be pályázatot, melyeknek legalább 2 fő teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottja van, továbbá vállalják a pályázat benyújtásakor meglévő statisztikai állományi létszám fenntartását a megvalósítás teljes időtartama alatt.

A részbeni vagy teljes energetikai függetlenséget elősegítő programelem keretében olyan kisebb beruházások (nyílászáró csere, kazáncsere, fűtés korszerűsítés, hőszigetelés, elektromos hálózat korszerűsítése, stb.) megvalósítása támogatható, amelyek hozzájárulnak az energiaköltségek csökkentéséhez. A támogatási intenzitás 100%, az igénybe vehető előleg mértéke a támogatási összeg 50%-a. A programelem keretében igénybe vehető támogatás összege 25 millió Ft, amely a rezsiköltség növekmény kompenzálására fordítható támogatás igénybevétele esetén, az ott megpályázott támogatási összeggel csökken. Pályázatot erre a programelemre azok a start szociális szövetkezetek nyújthatnak be, melyeknek legalább 2 fő teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottja van és a pályázat benyújtását megelőző évben keletkezett árbevétele meghaladta a 3 millió Ft-ot. 

A támogatás igénybevételének feltétele a támogatási időszak időtartamában (12 hónap) a statisztikai állományi létszámát megtartása, továbbá a beruházással érintett ingatlan további 6 hónapon keresztül történő fenntartása. 

A pályázatról az alábbi linken találnak bővebb információt:

https://ofa.hu/hu/programs/komplex-energetikai-program