A Kedvezményezett Települések Gazdaságélénkítő Programja keretében Csány Község Önkormányzata közel 224 millió forint vissza nem térintendő támogatásban részesült a Csányi Önkormányzati Tejüzem technológiai és kapacitásbeli fejlesztési elképzelésének megvalósítására.

A program keretében lehetőség nyílt a településen korábban beruházási célú közfoglalkoztatási pilot programként létrejött tejfeldolgozó kisüzemének bővítésére. A technológiai korszerűsítés eredményeképpen az üzem alkalmassá vált hosszú szavatosságú, pasztőrözött ESL tejtermékek gyártására, a kapacitásbővítés révén tovább növekedett az iskolatej termelési volumene. A tejüzem biztosítja a hevesi és dél-pesti tankerület diákjainak napi 8 000-10 000 db iskolatejjel való ellátását.

Az új épületszárny kialakításával megvalósultak azon élelmiszerbiztonsági feltételek, amelyek alapján elkülöníthetők egymástól a különböző gyártó- és a csomagolóterek. A beruházásnak köszönhetően létrejött az üzemi működés biztonságának növelését szolgáló automatizálás, a steril környezet legmagasabb szinten történő biztosítása, a gyártási és tárolási paraméterek folyamatos monitorozása. Kiépítettek egy vészhelyzeti aggregátort is, amelynek működése megakadályozza, hogy az érlelőben és a hűtött terekben lévő (akár 10 milliós nagyságrendű értéket képviselő) sajtok, egyéb tejtermékek, adalékanyagok, kultúrák tönkremenjenek.

A jövő szempontjából a technológiai fejlesztés révén a tejüzem olyan minőségi tejtermékek előállítására és raktározására vált alkalmassá, mint a palackozott kecsketej, minőségi félkemény, lágy, kékpenészes kecskesajtok, melyekre az áruházláncok polcain is nagy kereslet mutatkozik.

A beruházást 2022. március 29-én adták át, az eseményen ünnepi beszédet mondott Szabó Zsolt országgyűlési képviselő, Medve István polgármester, valamint Szulimán Zsolt a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztály vezetője.

A tejüzem ünnepélyes szalagátvágása Szabó Zsolt országgyűlési képviselő, Medve István polgármester, valamint Szulimán Zsolt, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztály vezetője részvételével