Mostanra vált termővé Jászberény határában a közfoglalkoztatási programban évekkel ezelőtt telepített homoktövis-ültetvény. Az önkormányzat egy szociális szövetkezet létrehozását is elképzelhetőnek tartja.

Jászberényben 2014-ben kezdtek különböző ültetvényeket kialakítani a közfoglalkoztatás mezőgazdasági programja keretében. Ezek közül a legsikeresebb, a 2015 óta folyó homoktövis-termesztés.

Az immár három és fél hektáron termőre fordult ültetvényből hektáronként egymillió forint nettó bevételre számíthat a város, amit ismételten a közfoglalkoztatás céljainak megvalósítására forgatnak vissza.

A pénzügyi eredményességen kívül fontos pozitívuma a programnak, hogy a Neszűrben élők számára folyamatos munkavégzésre ad lehetőséget és rendszeres jövedelmet biztosít. A város az Első Magyar Homoktövis Szövetség segítségével értékesíti a vitamindús bogyókat. 

A következő évek pénzügyi tervezésekor a város önkormányzata áttekinti, hogy növénytermesztésre és a termények értékesítésére milyen módon hozhatnak létre szociális szövetkezetet, melynek révén magasabb bért kaphatnának a dolgozók.

(Forrás: szoljon.hu)