Rongyszövő tanfolyammal indult, ma pedig egy régi, tornácos parasztház két szobájában működik Becske szövőműhelye, amelyben jelenleg öt közfoglalkoztatott dolgozik. Az itt készült termékek nagy népszerűségnek örvendnek a környező települések rendezvényein és a falu piacán is.

2014-ben a téli közfoglalkoztatási program keretében rongyszövő tanfolyam indult, ahová szorgalmasan jártak az asszonyok elsajátítani a mesterség fortélyait. Féléves előkészületet követően a becskei önkormányzat kérte, hogy 2015-től a START mintaprogram keretében működhessen egy szövőműhely a településen. A Belügyminisztérium biztosította a béreket és az alapanyagot, kaptak két szövőszéket, beszereztek egy nagyteljesítményű varrógépet is, a váci textilműhely pedig a szakmai hátteret adta a folyamatos tevékenység beindításához.

A temérdek rongyszőnyeg, zsenília-szövet, gyapjú- és pamuttermék mellett ízléses szemüvegtartókat is varrtak, az újrahasznosítás jegyében pedig elkezdtek farmernadrágból mindenféle méretben sokzsebű táskákat készíteni. A műhelyben készültek többek között az óvodai fekhelyek illetve az orvosi rendelő várótermében lévő ülőkék huzatai is, a fennmaradt többletet a helyi piacon értékesítették.

A bevételt eszközfejlesztésre forgatják vissza, aminek köszönhetően 2016 óta fokozatosan bővül a géppark. Tevékenységük is kiegészült, miután a faluba költözött egy bőrműves szakember, akinek a segítségével megtanulták a mesterség fortélyait, termékeik pedig nagyon népszerűek lettek.

(Forrás: Nógrád Megyei Hírlap)