A helyi közfoglalkoztatási program keretében 2016. évben homoktövis feldolgozóüzemet avattak fel Jászszentandráson. A magas C-vitamin tartalmú gyümölcs feldolgozását 2016 nyarától szociális szövetkezeti formában folytatják. Jelenleg 3 ízvilágban állítanak elő homoktövis gyümölcslevet, 2017. évtől a tevékenységüket tökmagolaj előállítással és értékesítéssel bővítik. Az elkövetkező években 7 munkavállaló foglalkoztatását biztosítja a szociális szövetkezet, akik a korábbiakban közfoglalkoztatottak vagy regisztrált álláskeresők voltak, és akiknek ezáltal az elsődleges munkaerőpiacon sikerült elhelyezkedniük.

A homoktövis erősíti az immunrendszert, növeli szervezetünk védekezőképességét. Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő - javítja az általános egészségi állapotot. A homoktövis nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális megfázások kezelésénél is.

Jászszentandrás önkormányzata közfoglalkoztatási programját 3 hektár homoktövis ültetvény telepítésével indította 2013-ban, amelyet a következő években 9 hektárra bővítettek. 2015-ben a Belügyminisztérium 10 millió Ft kiegészítő támogatásban részesítette az önkormányzatot a homoktövis feldolgozó üzem kialakítására, illetve a feldolgozó gépek beszerzésére.