Tíz megye huszonegy településének képviselője, két szociális szövetkezet, valamint a Baptista Szeretetszolgálat részvételével szervezett szakmai fórumot Gyulaházán a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkársága. A rendezvényre azokat a közfoglalkoztatókat, szociális szövetkezeteket várták, akik közfoglalkoztatás keretében zöldség-, gyümölcs-, valamint tejfeldolgozó vagy száraztésztagyártó üzemet működtetnek.

A fórum célja a tapasztalatok, jó gyakorlatok megosztása, valamint működtetési, jogi és pénzügyi tanácsadás, információnyújtás volt. Az érdeklődők sok érdekes, hasznos előadást hallhattak a közfoglalkoztatói együttműködés lehetőségeiről és megvalósulásának tapasztalatairól, a közfoglalkoztatástól az önfoglalkoztatásig vezető útról a tiszaadonyi kecskesajt-gyártó üzem példáján keresztül, önfenntartó településmodell kialakításáról Tiszadada településen, a bejelentésköteles élelmiszer-előállító üzem létesítésének és működésének jogszabályi hátteréről, a tejfeldolgozó üzemek higiénikus kialakításának és működtetésének gyakorlatáról, jogszabályi hátteréről, a termékmegjelölésről, a helyi termékek védjegyrendszeréről és a városmarketingről, a gyümölcsfeldolgozás települési tapasztalatairól, pénzügyi és számviteli ismeretekről, valamint a közfoglalkoztatás alapjain szerveződő szociális szövetkezetek vidékfejlesztésben betöltött szerepéről.

Az előadásokat követően a résztvevő önkormányzatok képviselői javaslatokat fogalmaztak meg a termelő üzemekhez kapcsolódó közfoglalkoztatási programok további működtetésével kapcsolatban, amelyeket a Belügyminisztérium a 2019. évi közfoglalkoztatási programok tervezésekor figyelembe vesz majd.