A közfoglalkoztatási programokban olyan hasznos tevékenységeket végeznek Nyírmártonfalván, amelyek a lakosok komfortérzetét jelentősen javítják: a település idén öt programot működtet, és összesen 60 személyt foglalkoztat. A mezőgazdaságban 15 ember dolgozik, ők fóliaházakban termesztenek zöldségeket. Ebben az évben kétezer folyóméteren ültettek uborkát, spárgát és sütőtököt, ötezer négyzetméteres területen ültettek bodzát. Az így megtermelt zöldségeket az önkormányzat konyháján használják fel, míg a felesleges uborkát szerződéses partnerük vásárolta fel.

A belterületi közutak karbantartása program keretében 10 közfoglalkoztatott 500 négyzetméternyi járdát épített, többek között a Rákóczi és a Debreceni utcán. Mindemellett 9,5 kilométeren kátyúzási munkálatokat is végeztek, valamint az óvoda kerítését is lecserélték. A mezőgazdasági földutak karbantartása programban 10 földút padkáit rendezték el. Ezek a munkálatok tartalmazták a fakinövések irtását, a csapadékvíz elvezetését, valamint a földút egyengetését is. A parlagfű irtásából is kivették a részüket a közfoglalkoztatottak.

Tízen dolgoztak a bel- és külterületi vízelvezető csatornák karbantartásában, míg 15 közfoglalkoztatott a helyi sajátosságokra épülő közfoglalkoztatási programban betonelemeket, szegélyköveket, térköveket, árokelemeket gyártott. Emellett virágládákat, köztéri padokat, illetve köztéri hirdetőtáblát is készítettek, amelyeket a településen helyeztek el. A hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás keretében közfoglalkoztatottakat alkalmaztak drótfonat készítésére, valamint az intézmények tevékenységét segítő feladatokra. 

(Forrás: haon.hu)