A közfoglalkoztatás alapjain szerveződő Balmaz Tésztagyártó Szociális Szövetkezet nyerte el nagyvállalati, pénzügyi vezetők, valamint egyetemi és önkormányzati képviselők elismerését egy nemzetközi projektben. A pénzjutalommal is kitüntetett szövetkezet az ország hét megyéjében árulja tésztáit, Balmazújvárosban pedig egy bolt üzemeltetését is tervezik.

A csapat

A Belügyminisztérium társult partnerként vesz részt az Interreg Central Europe programban megvalósuló „DelFin” – Pénzügyi ökoszisztéma fejlesztése a vidéki térségek társadalmi/szociális vállalkozásainak támogatása érdekében – projektben. A nemzetközi projekt célja a vállalkozói képességek és készségek fejlesztése a gazdasági és a társadalmi innováció területén. A projekt fókuszában Németország, Magyarország, Horvátország és Olaszország hátrányos helyzetű régiói állnak. A magyarországi Hajdú-Bihar megye, a németországi Saalekreis, a horvátországi Duga Resa, valamint az olaszországi Piemont szakemberei közösen dolgoznak a társadalmi vállalkozások fenntartható állami támogatási és finanszírozási modelljeinek fejlesztésén. 

Magyarországon a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat segíti a megye társadalmi vállalkozásait. A mintaprojekt 2020 szeptembere és 2021 márciusa között valósult meg, melyben tizenkét Hajdú-Bihar megyei társadalmi vállalkozás szakemberei részesültek továbbképzésben pénzügy-, menedzsment-, piacszerzés/értékesítés-, valamint marketing témakörökben, továbbá háromhónapos egyéni mentorálásban annak érdekében, hogy vállalkozásuk működését minél hatékonyabbá tegyék. A program egy „pitching” rendezvénnyel zárult, ahol a hazai társadalmi vállalkozásoknak egy figyelemfelkeltő bemutatkozás keretében kellett szervezetüket, termékeiket, illetve szolgáltatásaikat minél hatékonyabban prezentálniuk.

A hazai megmérettetést a közfoglalkoztatás alapjain szerveződő – a Belügyminisztérium szakmai támogatásával működő – Balmaz Tésztagyártó Szociális Szövetkezet nyerte, amely 200 000 forint jutalomban részesült.

 A nyertes szövetkezetA szociális szövetkezet 2016-ban kezdte meg működését. Száraztésztagyártással foglalkoznak, termékpalettájukat folyamatosan bővítik a vásárlói igényekre és a piaci szükségletekre reagálva. Értékesítésből származó árbevételük 2020-ra meghaladta a 20 millió forintot.  Száraztésztáik megvásárolhatóak az ország hét megyéjében a piacokon és ötvennégy viszonteladó partnernél, továbbá két csomagolásmentes boltban a környezettudatos vásárlók számára is elérhetőek. A szövetkezet több mint ötven terméket kínál; többek között tojásos és tojásmentes, valamint hagyományos lisztből vagy tönköly búzalisztből készült, natúr, illetve ízesített tésztákat. A szociális szövetkezet hat, korábban közfoglalkoztatott státuszú munkavállalót foglalkoztat. 

A Balmaz Tésztagyártó Szociális Szövetkezet eddig elért eredményeihez gratulálunk és a 2021. április 27-ei nemzetközi megmérettetéshez sok sikert kívánunk!