Az elmúlt évek tapasztalatainak elemzése segíti a helyi önkormányzatot abban, hogy egyre jobban és szélesebb körben tudják kiaknázni a közfoglalkoztatásban rejlő lehetőségeket Nagyhegyesen.

A jelenleg 45 közfoglalkoztatottat foglalkoztató településen igyekeznek mindenkinek megtalálni a testhez álló feladatot. Egyesek a mezőgazdaságban dolgoznak, mások a település rendezettségéért, tisztaságáért felelnek, akinek pedig a kézművességhez van affinitása, ajándéktárgyakat készít, amelyeket aztán a vásárokban értékesítenek.
A program keretében majdnem 4 hektárnyi területet művelnek. Sokféle zöldséget és gyümölcsöt termesztenek, amellyel a naponta 450 személyre főző konyhát látják el. Emellett jelentős mennyiségben termesztenek cirkot, amiből seprűket kötnek értékesítés céljából. A tavalyi próbatermelés sikerességén felbuzdulva az egyik szakmunkás elkészített egy második seprűelőállító gépet, ezzel egy csapásra megduplázva a termelést.
A polgármestertől megtudtuk, Nagyhegyes a jó példa rá, hogy van visszaút a közfoglalkoztatásból a versenyszférába: „– Büszkén mondhatom, hogy nálunk az elmúlt időszakban egy tucatnyi embert sikerült visszavezetni a munkaerőpiacra, ebből ráadásul nyolcan helyi vállalkozóknál helyezkedtek el. Bízom benne, hogy ez a folyamat a jövőben is folytatódni fog, hiszen ez azt jelenti, hogy egyre többen találnak munkát a környéken.”

(Forrás: Hajdú-Bihari Napló)