Nagykamarás Község Önkormányzata megközelítőleg 145 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatást kapott a Belügyminisztériumtól a Gazdaságélénkítő Programban.

A vándorfólia ünnepélyes szalagátvágása Csollák Gábor kivitelező, Pántya Imre Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztálya főosztályvezető, dr. Takács Árpád kormánymegbízott, Pelle István polgármester, Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár valamint Béni Attila járási hivatalvezető részvételével

A közfoglalkoztatási mintaprogramként megvalósuló fejlesztés során az önkormányzat két hektár területen négy darab, egyenként 5000 négyzetméteres fóliasátrat telepített, melyekben egész évben termeszthető vetésforgóban karalábé, csemegekukorica, görögdinnye és káposzta.

A támogatásnak köszönhetően konténerházak telepítése, kútfúrás, illetve az elektromos hálózat és kamerarendszer kiépítése is megtörtént. A fóliasátrak motoros működtetése lehetőséget biztosít a megtermelt növények egyenletes klímán történő termesztéséhez, a kiegyensúlyozottabb termésátlag eléréséhez és védelmet nyújt a váratlan és kedvezőtlen időjárási viszonyok ellen. A kamerarendszer biztosítja a jelentős állami beruházás eszközeinek megóvását és a vagyonvédelmet. A megtermelt növények piacra szállítása, illetve a termeléshez szükséges beszerzések lebonyolítása egyszerűbbé válhatott egy kisteherautó megvásárlásával.

A tereprendezési munkálatokat öt közfoglalkoztatott végezte. Az eredményes megvalósítást a Belügyminisztérium és a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság kollégáinak rendszeres helyszíni jelenléte segítette. A vándorfólia működtetése a továbbiakban két fő piaci alapon történő foglalkoztatásával valósul meg.

A beruházás átadásán, 2021. szeptember 23-án, köszöntőt mondott Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára, dr. Takács Árpád kormánymegbízott, a Békés Megyei Kormányhivatal vezetője, valamint Pelle István Nagykamarás polgármestere.