Kezdetét vette az V. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásár. A kétnapos eseményen 103 „házigazda” kiállító mellett Hajdú-Bihar megyéből 5, Heves megyéből 3, Nógrád megyéből pedig 2 vendégkiállító vett részt. A megjelenteket Demeter Ervin kormánymegbízott, valamint dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere köszöntötte. Az eseményt Dr. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára nyitotta meg.

A rendezvény célja a kezdetektől az, hogy bemutassák a közfoglalkoztatás során előállított termékeket, a programok értékteremtő jellegét és hasznosságát a települések fejlődése szempontjából. A mostani kiállításra 93 önkormányzat, 3 településüzemeltető szervezet, 4 nonprofit Kft, 4 szociális szövetkezet, és 7 egyéb szervezet hozta el portékáit. 

Mint azt dr. Hoffmann Imre helyettes államtitkár elmondta: - A közfoglalkoztatás a települések üzemeltetésében, a résztvevők jövedelemszintjének emelésében és életkörülményének javításában ma már kulcsszerepet tölt be. Hozzátette, hogy az elkövetkezendő időszak kihívása, hogy milyen hatékony módszerekkel tarthatóak fenn az elért eredmények, hogyan működtethetők tovább a kialakított helyi termelő kapacitások, üzemek. Ennek érdekében a Belügyminisztérium további kiegészítő támogatásban részesítette azon üzemeket, termelő egységeket, melyek piaci szerepvállalása biztosíthatónak látszik a jövőben. Cél, hogy ezek a kapacitások vagy szövetkezeti, vagy nonprofit gazdasági társaság formájában működjenek tovább, s biztosítsák a helyi foglalkoztatást. 

A rendezvény kapcsán Demeter Ervin kormánymegbízott úgy fogalmazott, hogy a közfoglalkoztatással a kormányzat célja korábban az volt, hogy mindenki, aki tud és akar dolgozni, az lehetőséget kapjon. – Ezt a célt szerintem mára elértük, ma már az a legfontosabb, hogy minél többen kerüljenek át a munkaerőpiacra. - fogalmazott. 

A rendezvényen ezt segítendő a kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya hetven foglalkoztató, közel hatszázötven állását kínálta. Mivel álláskereséskor sok múlhat egy jól összeszedett önéletrajzon, ennek elkészítéséhez adtak praktikus tanácsokat az álláskeresőknek, közfoglalkoztatottaknak. 

Szerencsére itt nem érvénysült a „mindent a szemnek, semmit a kéznek” elv, hiszen kóstolásra és vásárlásra is nyílt lehetőség. Az érdeklődők bepillanthattak a kosárfonás, valamint a tésztakészítés rejtelmeibe is. Az egész napos kulturális programok talán leglátványosabb produkciója a Factory Aréna bicikli-show-ja volt.