A Nógrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya 2017. szeptember 23-án negyedszer rendezett közfoglalkoztatási kiállítást, ahol a megye 26 önkormányzata és közfoglalkoztatója látványos keretek között mutatta be közfoglalkoztatási eredményeit.

A Közfoglalkoztatási Kiállítás célja a megyei eredmények, értékek bemutatása volt a szélesebb közvéleménynek. A XI. Megyenapot kísérő kiállítás helyszínének Pásztó Város Fő utcája adott otthont. A rendezvényt dr. Völner Pál az Igazságügyi Minisztérium államtitkára nyitotta meg. A megyenapi rendezvény bemutatta a megye településeit, közfoglalkoztatási sikereit, kulturális és gasztronómiai értékeit, valamint bemutatkoztak a civil szervezetek és a közigazgatási intézmények is.

A közfoglalkoztatási kiállítás az úgynevezett „Nógrádikumok”, és a közfoglalkoztatási programok termékeinek bemutatására fókuszált. 23 közfoglalkoztató önálló kiállítóként „személyes megjelenésével, míg 3 közfoglalkoztató „fényképes” tablók segítségével adott ízelítőt a településen zajló munkáról. Több kiállító kóstoltatást és vásárlási lehetőséget biztosított a közfoglalkoztatási program keretében elkészült termékeiből. Nagy népszerűségnek örvendett a kiállítás előtti napokban levágott sertések friss húsából készült sült hurka, kolbász, a kecske- és juhsajtok, a töltött és töltetlen laska, a cimettel díszített és ízesített túrós lepény. Jól fogytak a különböző ízesítésű falatkák, pl. hagymalekváros, padlizsánkrémes, a lecsós. „Igazi” lekvárral, befőttekkel, szörpökkel, házi savanyúságokkal, „Nógrádi mézzel”, házi lecsóval várták a látogatókat.


Közfoglalkoztatási programok Nógrád megyében

A munkahelyhiányos térségben a hátrányos helyzetű álláskeresők zömét döntően a közfoglalkoztatás segítségével lehet visszavezetni a munkaerőpiacra. Mivel az értékteremtés az elsődleges cél, ezért a járási startmunka mintaprogramok a leghangsúlyosabbak. A 2017-2018. évi programok kapcsán a 131 önkormányzat közül 94 élt az ajánlott lehetőséggel.A mezőgazdasági programokban jellemzően szántóföldi, konyhakerti növénytermesztéssel, gyümölcstermesztéssel és állattartással foglalkoznak. A helyi sajátosságokra épülő programokban többek között dísznövénytermesztésre, szövésre, varrásra, szabadidőparkok létrehozására, térkő gyártására, önkormányzati tulajdonú épületek rendbetételére kaptak támogatást az önkormányzatok. A belterületi közutak karbantartása programok során belterületi közutak kátyúzását, rendbetételét, felújítását, útpadkák rendbetételét, hidak karbantartását végzik. A belvízelvezetés programban átereszek, árok- és patakmedrek tisztítását, árkok, patakok burkolatának javítását, és hordalék mentesítési feladatokat látnak el. A mezőgazdasági földutak karbantartása program során mezőgazdasági földutak nyomvonalának helyreállítása, tisztítása, földutakat keresztező átereszek felújítása, tisztítása folyik. Az illegális hulladéklerakók felszámolása programban a hulladéklerakó helyeket felszámolják, illetve megtisztítják a körülöttük lévő területtel együtt, valamint figyelmeztető táblákat helyeznek el. A bio, és megújuló energiafelhasználás programokban  területgondozással, erdős területek tisztítása során begyűjtött alapanyag feldolgozásával, aprítékból brikett gyártással foglalkoznak.