A gyulai varrodai programban készített munkaruhákat az ország számos részében használják, ismerik. Az öt éve működő közfoglalkoztatási program jelenleg 14 embernek ad munkát, megélhetést.

2012-ben a gyulai önkormányzat úgy döntött, hogy az értékteremtő közfoglalkoztatásban résztvevők számára nem megvásárolják az előírt munkaruhát, hanem – hogy újabb munkalehetőséget teremtsenek – a program részeként elkészíttetik azt. Az öltözékek beszerzésére szánt összegből inkább eszközöket és az alapanyagokat vásároltak.  2015-ben komoly fejlesztést hajtottak végre, melynek eredményeként igazán korszerű eszközparkkal rendelkeznek.

Miután az álláskeresők és a közfoglalkoztatottak összetételét, végzettségét már akkor is folyamatosan nyomon követték, hamar kiderült, hogy többen rendelkeztek varrónői képesítéssel, így volt biztos szakmai tudásalap a projekt elindulásához. Persze a városban komoly hagyománya is van a textiliparnak.

A gyulai varrodai programban mostanában dolgozók egy része nem rendelkezik szakirányú középiskolai végzettséggel, ők azonban elvégeztek egy akkreditált képzést a megfelelő minőségű munkavégzés érdekében.
A Belügyminisztérium kezdeményezésére több önkormányzat konzorciumot hozott létre a közfoglalkoztatási programok országos szintű munkaruha-ellátására. A logisztika központilag működik, ahogy a raktározás is. Az értékesítést, mint a konzorcium vezetője, a majsi önkormányzat végzi. Békés megyében még Kétegyházán és Almás kamaráson üzemel hasonló önkormányzati varroda, a már említett konzorciumnak mindkét település tagja.

(Forrás: Békés Megyei Hírlap)