Gyomaendrődön a járási startmunka programok keretében igyekeznek olyan tevékenységeket végezni, melyek a település számára hasznosak, az egészséget és az egészséges környezetet hivatottak szolgálni. Ennek megfelelően komoly homoktövis ültetvénnyel rendelkeznek, de a közfoglalkoztatottaknak jut energiájuk a brikettgyártásra is. A közfoglalkoztatási programok feladatainak megvalósításához az önkormányzat jelentős támogatást kap a Belügyminisztériumtól.

A Békés megyei településen a mezőgazdasági program keretében betakarították a közfoglalkoztatásban telepített homoktövis ültetvény termését. Összesen 1,5 tonna bogyót szedtek le, melyet egy Jászszentandráson működő, homoktövis feldolgozással foglalkozó szövetkezetben dogoznak fel. Az így készült termékeket visszaszállítják Gyomaendrődre, ahol ezeket értékesítik. Az önkormányzat hosszú távú célja, hogy Gyomaendrődön saját feldolgozó egységet hozzon létre, ezzel is munkahelyet teremtve a településen.

A homoktövis fogyasztása magas vitamintartalma miatt az egész szervezetre jótékony és fiatalító hatású. Táplálja a szervezetet a szükséges vitaminokkal és telítetlen zsírsavakkal. Zsíroldó hatású, fogyó- és méregtelenítő kúrák kiváló itala, elsősorban a májat regenerálja, tisztítja. Magas az antioxidáns tartalma, sejtregeneráló, immunerősítő, járványok idején fogyasztva véd a fertőzésektől, csökkenti az allergiás reakciókat (szénanátha), erősíti az idegrendszert, nyugtató, stressz oldó hatású. Elősegíti a fekélyek gyógyulását, javítja a szív funkcióit és az erek állapotát, véd a káros UV sugaraktól, kúraszerűen fogyasztva növeli a fizikai, szellemi teljesítőképességet.

Befejeződött a kender és a cirok betakarítása is, így a téli hónapokban folytatódhat a seprűkötési tevékenység a közfoglalkoztatási programban. Az elkészült seprűk is értékesítésre kerülnek. Végéhez ért az árvácskák, tulipánhagymák kiültetése is a városban. A közfoglalkoztatottak igényesen elkészített virágládákban több ezer általuk termesztett virágot ültettek ki az őszi hónapokban. A településen a közfoglalkoztatottak által kitermelt gallyak feldolgozásából jelentős mennyiségű darálék keletkezik, melyből brikettet készítenek, amit szintén értékesít az önkormányzat.

A közfoglalkoztatási programok jelentősen hozzájárulnak a város rendezettségéhez, szépítéséhez, valamint az értékteremtésen keresztül bevételt, és megtakarítást is eredményeznek.

(Forrás: hir6.hu)