A Somogy megyei Kelevízen és Hosszúvízen szeretnék újraéleszteni a régi, ám kihaló félben lévő szakmákat. Ez adta az ötletet, hogy a közfoglalkoztatás keretében elkezdjék a kosárfonást, amely ráadásul egész évben végezhető munka.

A jó alapanyag elengedhetetlen. A vesszőt az önkormányzat vásárolja meg, majd a közfoglalkoztatásban dolgozó asszonyok megáztatják, és mikor már jól hajlítható, hozzá is fognak a fonáshoz. A jó alapanyag elengedhetetlen, a nagyobb kosárhoz vastagabb vessző kell, míg a kisebbhez vékonyabb.
Folyamatosan tanulták és javították a vesszővel való munkát, így ma már nemcsak kosarat, hanem különféle ajándéktárgyakat, szennyes tartót, fotelt, vagy éppen virágtartót készítenek belőle. A termékeik közül népszerű a kutyakosár is, de kaptak már megrendelést mózeskosárra is.

Hosszúvízen komoly textilipari tevékenységet is folytatnak a közfoglalkoztatottak. Szoknyákat, táskákat és szőnyegeket készítenek. Az önkormányzat választását az befolyásolta, hogy a település földterületei rossz minőségűek, így mezőgazdasági munkára nem alkalmasak. Textiltermékeik palettáját szeretnék tovább színesíteni, ezért első lépésként szeretnék majd megvásárolni a bérelt szövőszékeket.

(Forrás: Somogyi Hírlap)