A közfoglalkoztatási programjuk keretében értékteremtő munkát végeznek a Baranya megyei Kiskassán. Tevékenységükkel nemcsak a településképet építik és szépítik, hanem bevételre is szert tesznek. Saját maguk készítették többek közt a buszmegállót és számos köztéri alkotást, a helyiek pedig virágládákat kaptak. A tevékenységükből befolyt összeget visszaforgatják a programba, amiből aztán festéket, faanyagot és egyéb eszközöket vásárolnak.

A mezőgazdasági munka nem jöhetett szóba a településen, az összefüggő terület hiánya miatt, de néhány éve jött az ötlet a faanyagok megmunkálására, majd elkészítették az első prototípust is. Az önkormányzat közfoglalkoztatási programjában egyebek mellett kerti bútorokat, köztéri alkotásokat, virágládákat, és dekorációs fatárgyakat készít. A használati tárgyak szabad ötletek alapján születnek.  

Több méretben és több fajtában készítenek virágládákat, de nagyon népszerű a talicska és a kiskocsi formátum is. Nagy az érdeklődés a kis díszítő elemekre, játékokra is, amelyek többek közt Micimackót, Vukot vagy épp Minnie egeret formázzák. 

Az elkészült alkotásokat az önkormányzat egyrészt köztérre helyezi ki, de emellett használati eszközként adja tovább térítésmentesen a lakosságnak, akik virágot tesznek bele, így szépítve és alakítva a faluképet. Emellett az eladásra kínált darabokból befolyt összeget visszaforgatják a programba. 

Az önkormányzat négy éve indította el a Virágos Kiskassáért pályázatot, ahol a legszebb és legdekoratívabb porták egy helyben készült, egyedi, kerti bútorszettet kapnak. 

Forrás: Dunántúli Napló