2024. május 22-én a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkársága a Kedvezményezett Települések Gazdaságélénkítő Programjához (továbbiakban: GÉP program) kapcsolódóan GÉP szakmai napot tartott a Belügyminisztérium Márványaulájában. Az online közvetítéssel is elérhető szakmai rendezvényen a támogatott önkormányzatok polgármesterei, a vármegyei kormányhivatalok, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság, valamint a hazai szaktárcák képviselői, szakemberei vettek részt.

Réthy Pál helyettes államtitkár nyitóelőadása

A szakmai nap nyitó előadásában Réthy Pál helyettes-államtitkár mutatta be a kedvezményezett települések GÉP program keretein belül létrehozott termelő kapacitásait, eredményeit és a program továbbfejlesztési lehetőségeit. Gulyás Mariann főosztályvezető a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság által végzett monitoring látogatások tapasztalatait mutatta be előadásában. Zsán-Klucsó Klaudia osztályvezető az Agrárminisztérium Mezőgazdaságért és Vidékfejlesztésért Felelős Államtitkárságának képviseletében a vidékfejlesztési támogatások aktualitásairól tartott előadást a résztvevőknek. Ezt követően Dr. Hagymási Zoltán marketing szakértő a Trizsi Ízek Start Szociális Szövetkezet működési tapasztalatai alapján mutatott be marketing stratégiai és kommunikációs eszközöket, technikákat. A délelőtt utolsó előadójaként György Árpád élelmiszertechnológus az élelmiszerek jelölésének szabályairól tartott előadást.

A szakmai rendezvény délutáni részének nyitó előadásában Mochnács Anikó key account manager a Supp.li Kft. képviseletében mutatta be a vállalkozásuk működését, és mutatott egy újszerű termékelosztási lehetőséget a kiskereskedelembe bekapcsolódó hazai termelők számára. Ezt követően négy GÉP programban megvalósult program és jó gyakorlat került bemutatásra. Rácz-Tóth Katalin kommunikációs munkatárs a Dédestapolcsányban megvalósult turisztikai célú fejlesztést a Bánvölgye Élménytábort mutatta be előadásában. A bárándi tésztaüzem felújításáról és kapacitásbővítéséről Dr. Kovács Miklós polgármester tartott előadást. Kanyó Judit polgármester a Varsányban létrehozott Rozmaring Étterem történetét és a program megvalósulását mutatta be. A Sükösdi Pékség történetét Tamás Márta polgármester mesélte el. A pékség termékei, a szintén GÉP programban létrehozott Nagyiváni Gluténmentes Süti Manufaktúra termékeivel együtt a rendezvény szünetében felszolgálásra kerültek, így azokat a rendezvény részvevői meg is tudták kóstolni.

A szakmai nap keretein belül Gyulaháza Község Önkormányzata GÉP programban támogatott és sikeresen megvalósított programja is bemutatásra került. A fejlesztési támogatásból kialakításra került fóliás növényházban csepegtető termesztőcsatornás eljárással uborka (kertészeti kultúra) termesztése valósul meg. A programban résztvevő szakemberek miniszteri elismerésben részesültek, a miniszteri elismerő okleveleket Réthy Pál helyettes államtitkár adta át. 

A GÉP Szakmai nap a program és annak eredményeinek bemutatásán túl lehetőséget biztosított a szakmai szereplőknek, önkormányzatoknak egymás jobb megismerésére, együttműködési lehetőségek feltárására.