Belügyminisztérium kezdeményezésére a Fókuszban az önkormányzati tagsággal rendelkező szociális szövetkezetek támogatási programon (a továbbiakban: Fókusz Program) belül megnyitották a „Fókuszban a Piac” programelemet. A „Fókuszban a Piac” kiegészítő pályázati felhívást az OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. tette közzé.

Az új pályázati körben azok a Fókusz Programban támogatást nyert szociális szövetkezetek nyújthatnak be pályázatot, amelyek a támogatási program során valóban piacképes és magas színvonalú termékek előállításával, saját ügyfélkör kiszolgálásával és aktív piaci jelenléttel maguk is hozzájárultak tevékenységük hosszú távú, piacorientált fenntarthatóságához.

A programelem célja, hogy a kedvezményezett szociális szövetkezetek a mostanra kialakult piaci pozíciójukat megerősítsék és gazdasági eredményeiket hosszabb távon is megtartsák. További cél a marketingszemlélet meghonosítása, a megfelelő marketingeszközök használata a piacra jutás, valamint a kereslet növelése érdekében, továbbá a hálózatosodás elősegítése.

A támogatást vissza nem térítendő formában a tevékenységektől függően versenyt nem torzító állami támogatásként vagy csekély összegű (de minimis) támogatásként 100%-os intenzitással vehetik igénybe a szervezetek. A projektek keretében egy szociális szövetkezet maximum 10 millió Ft támogatásban részesülhet. 

A pályázat benyújtására legkorábban 2018. november 15-től kerülhet sor. A benyújtás feltételeiről a http://ofa.hu/hu/news/kiegeszito-palyazati-lehetoseg-a-fokusz-programban linken tájékozódhatnak az érdeklődők.