Az egyházi szervezetek már 2011-ben bekapcsolódtak a közfoglalkoztatásba. Néhány év alatt ugrásszerűen megnőtt a közfoglalkoztatási programjaikba bevontak száma. A támogatások keretében legnagyobb számban szakképzetséggel nem rendelkező közfoglalkoztatottakat alkalmaznak. Jellemzően a templomok környezetének, valamint az intézmények tisztán tartási feladatait, temetők és épületek karbantartását, kisebb felújításokat, egyszerűbb adminisztrációs tevékenységeket végeznek.

Csévharaszt és Nyáregyháza (Pest megye)

Pest megyében Csévharaszton és Nyáregyházán a Váci Egyházmegyei Vidékfejlesztési Nonprofit Kft. a közfoglalkoztató. A hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási program 32 településen 140 fő közfoglalkoztatását érinti, melyből a Csévharaszti Szentháromság Plébánia 32 fő közfoglalkoztatását irányítja. A program 2017. 03.08-tól 2017.10.31-ig tart. 

A közfoglalkoztatottak napi tevékenysége közé tartozik a plébánia mezőgazdasági területein végzendő haszonnövények és takarmánynövények termesztése, valamint karitatív feladatok ellátása, étel- és adományosztás. Feladatuk továbbá a beérkező adományok szortírozása is. A 21 hektáros mezőgazdasági területen a 100 m2-es fóliaházban megtermelt termékek egy részét a püspökség konyhájára szállítják, egy részét pedig Csévharaszt településen az Irgalmasság Szigete elnevezésű karitatív logisztikai központ konyháján hasznosítják. Az így elkészült ételt és egyéb adományokat a környék rászoruló családjai között osztják szét. A plébánia állatállományába tartozó lovak, tehenek, szamár, birkák, libák, pulykák, tyúkok tartásában is segítenek a közfoglalkoztatottak, csakúgy, mint az Egyházmegye alkalmazásában dolgozó asztalos szakembernek. A húst és a tejet javarészt szintén a konyhán használják fel, de sok esetben ezek egy részét is szétosztják a rászorulók és a környező, hatalmas területen elhelyezkedő tanyavilágban élők között. Közel 11 ezer ember segítését végzi a Plébánia.

A közfoglalkoztatásban eltelt két év lényeges hozadéka, hogy a közfoglalkoztatásban résztvevőket megtanították a háztáji munkákra, állattartásra és növények termesztésére is, amit most már otthon is el tudnak és el is akarnak végezni. 

Kaposfő (Somogy megye)

Somogy megyében a Kaposfői Szent Erzsébet Alapítvány működtet hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási programot. A jelenleg folyamatban lévő programban 2 fő dolgozik 2017.05.01. - 2017.11.30. között.  A programban a kaposfői közösségi ház körüli területet gondozzák, kertészkednek és csekély mértékben baromfitartással is foglalkoznak. Eredménynek tekintik, hogy a roma lakosoknak osztanak ki adományból származó vetőmagot, így néhány ház körüli kertben már megtermelnek bizonyos konyhakerti növényeket. 

A Boldog Ceferino Intézet országos közfoglalkoztatási programjából a településre jutó 7 fő közfoglalkoztatott munkája is nagyon hasznos. A Boldog Ceferino Intézet cigány pasztorációval foglalkozik, továbbá a roma családokat segítik egészen a baba megszületésétől a középiskolás tanulmányokig (baba-mama klub, tanoda, életvezetési tanácsok, hivatalos ügyek intézése stb.). A legtöbb településen közösségi ház működik, ott tudják végezni a segítő tevékenységet, valamint oda szervezik a közösségi programokat is. Három fő területen tevékenykednek: gyermekek segítése, szociális munka és hitélet. 

Szátok (Nógrád megye)

A Nógrád megyei Szátok településen szintén a Váci Egyházmegyei Vidékfejlesztési Nonprofit Kft. a közfoglalkoztató. A hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás keretében a Boldog Ceferino Intézettel együtt jelenleg 8 főt foglalkoztatnak. A rászoruló családokban élő gyerekek segítése, tanítása, nevelése, valamint az ezzel kapcsolatos feladatok összefogása az alapvető cél. Szátok településen közfoglalkoztatásban részt vevők 98%-a roma származású.

A közfoglalkoztatottak feladatai közé tartozik többek között az egyház által fenntartott közösségi házak karbantartása, mezőgazdasági tevékenységekben való részvétel (pl.: több településén is jellemzően a szolgálati lakás kertjét művelik, zöldséget termesztenek, gombatermesztéssel is foglalkoznak). A plébániára érkező adományok nagy részét az Önkormányzatnak és a roma önkormányzatnak adják át.