Egyre ismertebb a rezi közösségi kert, és egyre kedveltebbek a termékei. Az úttörőnek számító kezdeményezés három éve indult, mégpedig azzal a céllal, hogy vegyszermentes helyi zöldségekkel lássák el a település közkonyháját. A közösségi kert fejlődése azóta sem állt meg: ma már csirkék kapirgálnak és kacsák sétálgatnak az udvaron, sőt egy saját kezelésű gyümölcsös is része lett közfoglalkoztatási programjuknak.

Nemrég az utolsó paradicsomot is leszedték Reziben a régi papi birtokon kialakított közösségi kertben. Az egyhektáros területen főleg krumplit termelnek, illetve konyhakerti növények is helyet kapnak, például paprika, hagyma és cukkini. A területet közfoglalkoztatott helybeliek művelik.

A Rezi Várbarátok Köre Egyesület egy EMVA-s pályázati támogatásnak köszönhetően öt éve felújíttatta a több évtizede elhagyatottan álló plébánia épületét, amelyet az egyházközségtől a felújításért cserébe bérbe kaptak, az épülethez tartozó 1,1 hektáros területtel együtt. Az épület azóta jól működő ifjúsági és turistaszállássá nőtte ki magát, amelyet nagyon kedvelnek az ott megpihenő vendégek. Az épület szolgáltatásának elindítása mellett újra kellett definiálniuk a hozzá tartozó kert hasznosítását is. Adottságait és falusi mivoltát figyelembe véve úgy döntöttek, ez nem lehet más, mint egy nagy konyhakert. Az önkormányzat közfoglalkoztatottjaival konyhakerti növények termesztésébe kezdtek. Így tavasztól egészen az ősz végéig folyamatosan munkát tudnak adni a munkanélküli falubelieknek, olyan munkát, ami kézzelfogható értéket teremt.

A vetőburgonyát a keszthelyi Burgonyakutatási Központtól kapták. Az egyre szorosabbá váló együttműködés ékes példája, hogy a település kertje ez évtől az intézet fajtabemutató helye. A megtermelt zöldségek egy része a helyi közkonyhára kerül, a másik részét pedig a rendezvényeken használják fel a település lakói. A kert egyik fő célja az, hogy egészséges élelmiszert állítsanak elő, és az embereknek megmutassák, érdemes a földdel foglalkozni. A zöldségek mellett egy fiatal gyümölcsös is a kerthez tartozik, a termésből lekvár és szörp készül a helyiek nagy örömére, akik egyre inkább kedvelik a termékeket.

A földet kézi munkával, vegyszerek mellőzésével művelik a helyiek által adott tanácsokat követve. Egy újabb támogatásnak köszönhetően továbbgondolták a kertészeti tevékenységet, mégpedig egy fenntarthatósági mintaprojekt bevezetésével. A programban szakemberek tartanak ismeretterjesztő és szemléletformáló előadásokat a helyieknek. A háztáji kisállattartás bemutatására ólat építettek. A baromfiólban három külön egységet alakítottak ki a hagyományos magyar fajtákat képviselő háztáji kisállatok számára, amelyek takarmányozását nagyrészt meg tudják oldani a kertből, a tojáshozam pedig fedezi a fenntartásukat. A felnevelésük és a tartásuk, majd a szaporításuk egyszerre bemutató és nevelő célzatú. Az ólban keletkező baromfitrágya a kertben hasznosul, visszaforgatott tápanyagként. A növények egyenletes vízellátása érdekében a meglévő kútra napelemrendszerrel működtetett csepegtetéses öntözőberendezést építettek. Hozzáértők segítségével tanulták meg a gyümölcsfák oltását és a gyümölcsök feldolgozását.

Tündérkertjükben már több mint száz, általuk beoltott gyümölcsfa található, amelyek termésének feldolgozását a szintén pályázati támogatásból létrehozott közösségi gyümölcsfeldolgozóban tervezik. Komposztvécét építettek a kertben tartózkodóknak, amely szagmentesen alakítja humusszá a fekáliát és a háztartási szerves hulladékot. Fejlesztéseikkel a talajvizek és az élő vizek nitrátszennyeződését radikálisan csökkenthetik, és ivóvizet takaríthatnak meg.

A kertben termelt zöldségfélék nagy részét ma is a helyi közétkeztetésben használják fel, amit pedig nem tudnak elfogyasztani, azt feldolgozzák, befőzik vagy savanyítják. Ezzel biztosítani tudják az önkormányzati közfoglalkoztatottak munkájának folyamatosságát. Ez évben hétfajta burgonyát kezdtek el termelni, és idén Szent Mihály napján a burgonyának szenteltük a betakarítónapi rendezvényünket. Tevékenységük bemutatására, a helyben termett és egészséges élelmiszerek előállításának fontosságára való tekintettel, gyümölcsoltó és betakarító napokat is tartanak.


(Forrás: Magyar Mezőgazdaság)