Báránd Község Önkormányzata Magyarország Kormánya által indított Kedvezményezett Települések Gazdaságélénkítő Programjába a 1403/2019.(VII.5.) Korm. határozat alapján került kiválasztásra. Az önkormányzat meglévő tésztaüzemének komplex építészeti felújítására, eszközök beszerzésére, a tésztakészítés kapacitásának bővítésére nyújtott be kérelmet. A fejlesztési elképzelés megvalósítására a Belügyminisztérium 2021 évben 195 millió Ft vissza nem térítendő támogatást biztosított.

A tésztaüzem ünnepélyes szalagátvágása Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár, dr. Kovács Miklós polgármester, valamint Bodó Sándor országgyűlési képviselő részvételével

A közfoglalkoztatás keretei között is működő tésztaüzem földszintjén már korábban foglalkoztak tésztagyártással, a beruházás megvalósításának eredményeként azonban az egész épület alkalmassá vált tésztatermékek előállítására nagy kapacitásban.

A háromszintes épület felújítása során kicserélték az épületben található burkolatokat és nyílászárókat, korszerűsítették a liftet és a villamoshálózatot. Energiahatékonyság céljából az üzemet szigetelték, a fűtést kibővítették, a lapos tetőn napelemes rendszert építettek ki. Az eszközbeszerzés során többek között egy 240-300 kg/óra teljesítményű száraztésztagyártó-gépet, egy 12 tonnás befogadóképességű liszttárolót, egy 400-600 kg befogadóképességű melegvizes szárítókamrát is beszereztek, melynek eredményeként termelőképességük fokozódott.

Az üzem fenntartását és működtetését a 100%-os önkormányzati tulajdonban lévő Báránd Nonprofit Kft. végzi. A program eredményeként 3 fő foglalkoztatására nyílt lehetőség, mely hozzájárul a helyi gazdaság fejlesztéséhez.

A stabil, hosszútávú működést az üzemben előállított házi jellegű, adalékanyag-mentes és mesterséges színezék nélküli termékek iránti igény, valamint a VAPEX Trade Kft.-vel kötött felvásárlási szerződés biztosítja. Az üzem által készített tésztafélék között a közkedvelt csigatészta, cérna- és szélesmetélt, kis- és nagykocka, spagetti, makaróni, orsótészta, továbbá eperlevél egyaránt megtalálható.

A tésztaüzemet ünnepélyes keretek között 2022. július 15-én adták át, melyen dr. Kovács Miklós polgármester köszöntőjét követően Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár, Bodó Sándor országgyűlési képviselő, valamint Pajna Zoltán megyei közgyűlés elnökének beszéde hangzott el.