Tésztaüzem felújítása és kapacitásbővítése Bárándon

Publikálva: 2022. július 18.

Báránd Község Önkormányzata Magyarország Kormánya által indított Kedvezményezett Települések Gazdaságélénkítő Programjába a 1403/2019.(VII.5.) Korm. határozat alapján került kiválasztásra. Az önkormányzat meglévő tésztaüzemének komplex építészeti felújítására, eszközök beszerzésére, a tésztakészítés kapacitásának bővítésére nyújtott be kérelmet. A fejlesztési elképzelés megvalósítására a Belügyminisztérium 2021 évben 195 millió Ft vissza nem térítendő támogatást biztosított.

A tésztaüzem ünnepélyes szalagátvágása Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár, dr. Kovács Miklós polgármester, valamint Bodó Sándor országgyűlési képviselő részvételével

A közfoglalkoztatás keretei között is működő tésztaüzem földszintjén már korábban foglalkoztak tésztagyártással, a beruházás megvalósításának eredményeként azonban az egész épület alkalmassá vált tésztatermékek előállítására nagy kapacitásban.

A háromszintes épület felújítása során kicserélték az épületben található burkolatokat és nyílászárókat, korszerűsítették a liftet és a villamoshálózatot. Energiahatékonyság céljából az üzemet szigetelték, a fűtést kibővítették, a lapos tetőn napelemes rendszert építettek ki. Az eszközbeszerzés során többek között egy 240-300 kg/óra teljesítményű száraztésztagyártó-gépet, egy 12 tonnás befogadóképességű liszttárolót, egy 400-600 kg befogadóképességű melegvizes szárítókamrát is beszereztek, melynek eredményeként termelőképességük fokozódott.

Az üzem fenntartását és működtetését a 100%-os önkormányzati tulajdonban lévő Báránd Nonprofit Kft. végzi. A program eredményeként 3 fő foglalkoztatására nyílt lehetőség, mely hozzájárul a helyi gazdaság fejlesztéséhez.

A stabil, hosszútávú működést az üzemben előállított házi jellegű, adalékanyag-mentes és mesterséges színezék nélküli termékek iránti igény, valamint a VAPEX Trade Kft.-vel kötött felvásárlási szerződés biztosítja. Az üzem által készített tésztafélék között a közkedvelt csigatészta, cérna- és szélesmetélt, kis- és nagykocka, spagetti, makaróni, orsótészta, továbbá eperlevél egyaránt megtalálható.

A tésztaüzemet ünnepélyes keretek között 2022. július 15-én adták át, melyen dr. Kovács Miklós polgármester köszöntőjét követően Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár, Bodó Sándor országgyűlési képviselő, valamint Pajna Zoltán megyei közgyűlés elnökének beszéde hangzott el. 

Menü

Navigáció