Több éve sikeresen működik Bicsérden a mezőgazdasági közfoglalkoztatási program, melynek során a közfoglalkoztatottak növényeket termesztenek, savanyítanak és befőznek.

Az első években egy volt katonai objektum területén alakítottak ki termesztéshez szükséges feltételeket. Többek között szigetelték az épület tetőrendszerét, javították a külső homlokzatot, korszerűsítették a vizesblokkokat, öltözőket és kamerarendszert építettek ki. Az önkormányzatnak ezen kívül még két olyan területe van, ahol a mezőgazdasági programban dolgozhatnak a közfoglalkoztatottak, így közel hat hektáron folyik a munka. Az idei évben első alkalommal az egyik területen cukorborsót, szárazbabot, és csemegekukoricát vetettek, amely terméseket szedd-vidd akció keretén belül a bicsérdiek rendelkezésére bocsátják.

Nagy reményekkel vágtak bele az idén is a mezőgazdasági projektjükbe az ott dolgozó emberek, a csapadékhiányos tavasz ellenére is nagyon jó termésátlaggal tudták betakarítani az eddig beérett növényeket.

Most is sok munkájuk van a közfoglalkoztatottaknak, ugyanis elkezdődött az uborka és zöldbab folyamatos szedése és télire való tartósítása. A tervek szerint nagy mennyiségben szeretnének paradicsomot befőzni és paprikát savanyítani. A cukorborsó például már feldolgozva várja, hogy a bicsérdi iskolások tányérjára kerüljön. Mindezek mellett készítettek meggy- és eperlekvárt, bodzaszörpöt, valamint meggyszörpöt is. Savanyítottak nyolcvan liter uborkát, de ez csak a kezdet, a tömeges érés még csak most indult. Learattak hétszázötven cső csemegekukoricát is, amit fagyasztással tartósítottak, de még közel háromszor ennyi lesz az idei termés.

Forrás: bama.hu