A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajógalgóc közfoglalkoztatási program keretében élesztett újra egy régi hagyományt, a fafaragást. Elsősorban kézműves tárgyakat készítenek, mint például fatányérokat, -tálakat, -kanalakat stb., de termékeik nem pusztán dekorációs célt szolgálnak, hiszen a mindennapi életben is használhatóak. A szorgalmas munkának idén meglett a gyümölcse: a "Galgóci Faragda" három faragott terméke is Modern Míves Termék minősítést érdemelt.

A település aktív közösségi életének egyik mozgatórúgója a Sajógalgócért Egyesület. Működésük szorosan kapcsolódik az önkormányzat tevékenységéhez, hiszen első ízben ők szerezték be a fafaragó eszközöket, valamint ők indították el azokat a kézműves képzéseket is, amelyek segítették e hagyomány ápolását. 2017-ben a Belügyminisztérium támogatásával az önkormányzat felállított egy műhelyet, és beszerzett néhány olyan nagy értékű munkaeszközt, amelyek lehetővé tették további, nagyobb volumenű munkálatokat is. A településen nyaranta fafaragó tábort is szerveznek, ahol általános iskolás gyermekeket tanítanak meg a szerszámok alapvető használatára. A környező, nagyobb településekről, városokból rengeteg gyerek tölti itt a nyári szünet egy-két hetét, ezzel is elősegítve, hogy a hagyomány tovább élhessen.

A hagyományőrzéssel és a néphagyomány gondozásával kapcsolatos állami feladatokat a Hagyományok Háza látja el. Véleményezik a népi iparművészeti, a hagyományos tárgyalkotó népművészeti és a népi előadó-művészeti minősíttetés céljából megküldött, vagy bejelentett alkotásokat. Minősített népi iparművészeti alkotásnak minősülnek a "Hagyományos Mester Remek", a „Modern Mester Remek”, a „Hagyományos Míves Termék", a „Modern Míves Termék” és az „Ajándéktárgy” kategóriába besorolt alkotások. 2019 nyarán a "Galgóci Faragda" három faragott faterméke is Modern Míves Termék minősítést kapott. 

– A „Galgóci Faragda” számára ez nagy elismerés, de egyben kihívás is a jövőre nézve. – értékelte a díjat Jaskó Péter, Sajógalgóc polgármestere.

A Hagyományok Háza a faragványok megmunkálásának finomságát, valamint a színvonalas formakialakítást díjazta.