Kölcse önkormányzata a munka nélkül lévő személyek foglalkoztatását a közfoglalkoztatásban, elsősorban mezőgazdasági tevékenységek ellátásával oldja meg. 2018-ban ennek keretében alma- és szilvafa csemetéket gondoztak, míg a felállított fóliasátorban tavasszal salátát, hagymát, retket neveltek, majd e növények beérése után paradicsom és paprika palántát ültettek. Közel egy hektár szántóföldi területen burgonyát is termesztettek.

Kölcse Nagyközség közel 1400 fős lakosú település, amely Magyarország legkeletibb részében található, nem messze a tiszabecsi ukrán-magyar határátkelőhelytől. A megtermelt zöldségféléket a közétkeztetésben használták fel. A szilvalekvár főzés hagyományát is folytatták, 164 kg szilvalekvár készült a programban. 

A mezőgazdaság mellett a településen jelentős kisüzemi termelés is megvalósul. A térkő üzemben az elmúlt évben 200 m2 térkövet, 1000 db szegélykövet, további 1000 db betonoszlopot gyártottak. A szegély- és térköveket az óvoda megközelítését jelentősen segítő járda burkolásához használták fel. Mini varrodájukban bélelt táskákat, farmer táskákat, babatáskákat, „babfészkeket”, boríték táskákat, ajtó koszorúkat, gyermek ágyneműket, fehérnemű tárolókat, konyhai szetteket (kötény, kesztyű, edény alátét, fedő füle fogó), az óvodásoknak pedig tarisznyákat készítettek, továbbá mintegy száz méter rongyszőnyeget szőttek. 

A nagyközség kiemelkedő közfoglalkoztatási tevékenységének köszönhetően, jó gyakorlatainak elismeréseként 2018-ban Start Plusz díjat kapott. A díjjal járó tíz millió forint összegű támogatást traktor beszerzésére fordították, amellyel a mezőgazdasági földutak gréderezését, valamint a kitermelt fák, cserjék gyűjtését tudják elvégezni. Ezzel oldják meg a megtermelt gyümölcs és zöldség raktárba szállítását, illetve az összegyűjtött hulladékok egy helyre telepítését is.