Szalmatercsen tíz fő közfoglalkoztatásával kezdték el az idei mezőgazdasági Start munkaprogramot. Az elmúlt években megkezdett munkálatokat folytatják, új elemekkel kibővítve.

Elsősorban növénytermesztéssel és állattartással foglalkoznak a közfoglalkoztatási programjaikban. Van keltetőgépük, az idén a baromfiállományuk hatvan állattal fog gyarapodni. A tyúkok mellett sertéseket is tartanak, a szükséges takarmányt szántóföldön termelik meg. 

A kiskerti zöldségfélék mellett gombát is termesztenek. Az idén dísznövénykertészetet hoznak létre. A program keretében vállalták a kultúrház előtti terület, valamint a templom környékének dísznövényekkel való beültetését.

Több kihasználatlan, elhanyagolt terület került az önkormányzat tulajdonába, melyeket a közfoglalkoztatottak parkosítással, illetve a közfoglalkoztatásban elkészült padok kihelyezésével csinosítanak. 

Elkészült a település arculati kézikönyve, amelyben szerepel az utcák fásítása is. A program keretében az idén több utcába is díszfákat ültetnek el, ezzel is elősegítve a falu otthonosabbá tételét. A program keretében 4 főt foglalkoztatnak, akik a Községben védőkorlátokat újítanak, illetve szerelnek fel, szükség esetén pedig a polgármesteri hivatalban és a kultúrházban is végeznek feladatokat.

(Forrás: Nógrád Megyei Hírlap)