A közel 1300 lakosú Kismarja sokat fejlődött a közfoglalkoztatásnak köszönhetően. Az utcák rendezettek, parkosítottak, a belvízelvezető árkok tiszták, a külterületi utak mellett lévő cserjéket nyírják, a mezőgazdasági programban termelt zöldségek piacképesek, sertésállományuk a közétkeztetés számára jelent alapanyagot.

Az országhatár menti faluban is csökkent a közfoglalkoztatottak száma, a 2019. február végéig tartó programjaikban összesen 90 fő tevékenykedik. A legtöbben mezőgazdasági tevékenységeket végeznek, de jelentős a helyi sajátosságok programelemben foglalkoztatottak száma is.

 A mezőgazdasági programban a közkonyhára termelnek zöldségeket. A fóliasátorban uborkát termesztenek, egy hektáron termeltek hagymát, továbbá 40 sertést tartanak, a malacokat levágják és teljes egészében a közétkeztetésben használják fel. Kismarján az óvodában is és az iskolában is ingyenes az étkezés. Népkonyha szolgáltatás keretében naponta 220 adag ételt osztanak ki. 

A helyi sajátosságok programban varroda-, betonelemgyártó-, kosárfonó-, aprítékgyártó- és fafaragó üzem működik. Az aprítékgyártóban a közintézményeket fűtő kazánokba készítenek tüzelőt. A fafaragók többek között házszámot, naptártartót, alátéteteket készítenek, ezekre külső megrendelőik is vannak. 

Kismarja távol esik a városoktól, főleg a nagyvárosoktól, ahol a nyílt munkaerőpiacon lehetne munkát találni, körülbelül tízen helyezkedtek el cégeknél az utóbbi időben. A faluban élők ezért is tartják nagyon hasznosnak a közfoglalkoztatást.

(Forrás: haon.hu)