Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, „beregi” részén, közvetlenül az ukrán határ mentén található Barabás település. A csodálatos természetvédelmi területen fekvő, mintegy 1000 lakost számláló község elöregedőben van, néhány kisebb mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkozó vállalkozás foglalkoztatja az ott élők egy részét, azonban ezek a munkalehetőségek csupán idényjellegűek. 2011-ben ezért is fogadta az önkormányzat nagy örömmel az új közfoglalkoztatási programok lehetőségét.

A közfoglalkoztatásnak köszönhetően közel 40 embernek biztosított munkalehetőséget az önkormányzat. Az elsők között sikeresen valósították meg kazánprogramjukat, melynek során 4 db bio kazánt szereztek és üzemeltek be. A kazánok beszerelése óta az intézmények nem fogyasztottak gázt. A kazánok fűtéséhez szükséges aprítékot a kapcsolódó programok keretében állítják elő, mint például a mezőgazdasági utak karbantartása, valamint a bio- és megújuló energiafelhasználással kapcsolatos program.

2011-óta működik a mezőgazdasági programjuk, amelyben a megtermelt friss paprikát, paradicsomot, és egyéb zöldségeket feldolgozzák, és így adják át a konyhának, vagy adják el a helyi és környékbeli lakosoknak. A megtermelt zöldségfélék és a feldolgozott termékek egy részét szétosztják a szociálisan rászorulók között. A friss termékeken túl, a program keretében termesztett kordonos uborka értékesítése jelentős árbevételt eredményez az önkormányzatnak.

Az önkormányzat a helyi igényeket és lehetőségeket figyelembe véve tervezte és indította el az idei közfoglalkoztatási programokat, melyek 47 fő foglalkoztatásával valósulnak meg. Folytatják az előző években is működtetett mezőgazdasági, valamint a bio- és megújuló energia programjukat. Újdonság a helyi sajátosságokra épülő programon belül a szövés, varrás, illetve a térkő gyártás. Az elkészített drapériák és rongyszőnyegek a beregi hagyományos keresztszemes öltéssel készülnek, melyek számos helyen díszítik közintézményeiket. A legyártott térkövekkel a közterületeket, valamint a temetőt szeretnék esztétikusabbá tenni. A főtéri közparkban térköves gyalogút kiépítését tervezik. A település több részén a járdák állapota nem megfelelő, így ezeket a szakaszokat is szeretnénk térkő burkolattal ellátni. A start mintaprogramban 32 főt, a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási programban 15 főt alkalmaznak.

A közfoglalkoztatás a lakosság nagy részének biztosított munkát, megélhetést, programjaik példa értékűek, sikeresek, melyeket a jövőben is szeretnének folytatni.