A Baranya megyei Aranyosgadányban a közfoglalkoztatás révén indult meg a település fejlesztése. Mezőgazdasági programjukban levendulatermesztésbe, illetve állattartásba és méhészkedésbe kezdtek. Különleges lekvárokat, savanyúságokat készítenek, és ma már azon dolgoznak, hogy a helyi kézműves termékeket egy összefoglaló márkanéven – Ariánus – forgalmazhassák majd.

Az országban nagyon kevés önkormányzatnak van méhészete, de Aranyosgadány ezek egyike. Tavaly kezdtek el méhészkedni, az első pörgetésekből pedig már megkóstolhatták a lakók az akác-, illetve a vegyesvirág-mézet. Szeretnék elérni, hogy minden háztartásba jusson ebből a termékből, és azt, hogy megkapják az „önellátó-önfenntartó mézes falu” címet.

A lakóházakhoz tartozó kiskertekben kezdték meg a termelést, az önkormányzat épülete mögötti területre pedig málnát, szedret és epret ültettek. Egy 300 négyzetméteres fűthető fóliasátorban egész évben termelnek zöldhagymát, salátát, retket, uborkát, paprikát, illetve különböző palántákat. A megtermelt zöldségekből és gyümölcsökből kapnak a falu lakói, míg a bogyós gyümölcsökből, sütőtökből, főzőtökből lekvárt készítenek, a zöldségek egy részét pedig savanyítják. A programban részt vevők otthon is hasznosíthatják a lekvárkészítés és savanyítás során tanultakat, a természetbeni juttatások pedig nagymértékben segítenek az önkormányzat szociális kiadásainak csökkentésében.

Négy évvel ezelőtt alakították ki a levendulaültetvényt, a töveket Tihanyból rendelték meg. A növény virágát és a szárát is hasznosítják, többek között levendulaszörpöt, apró virágdíszeket, illatosítókat, molyriasztót készítenek belőle.

A közfoglalkoztatás keretében állattartással is foglalkoznak, kecskéket nevelnek, a szaporulatot és a tejet egyaránt hasznosítják. Kialakítottak egy fejőházat is, a tejet feldolgozásra egy közeli sajtüzembe szállítják.

(Forrás: Dunántúli Napló)