A hátrányos helyzetű, munkaképes korú emberek elhelyezkedésének segítését célozza egy két évvel ezelőtt indult Európai Uniós támogatottságú hazai projekt, amelyhez közel száz Heves megyei település is csatlakozott. A Kormányhivatal koordinálásával megvalósuló program során a közfoglalkoztatottak különféle képzéseken vehetnek részt, amelyek elvégzésével jelentősen megnő az esélyük a versenyszférában való elhelyezkedésre. A program száz százalékban finanszírozza – többek között – a képzési költséget, a vizsgadíjat, a szükséges alkalmassági vizsgálatot is.

Az „Alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése” című projekt 2015. december 1-én indult, és 2018. december 31-ig tart. Heves megyében, a teljes projektidőszakban 4149 emberprogramba vonása a cél. Ez idáig 146 tanfolyamot indítottak, amelyen összesen 2422-en vettek részt. A legfontosabb cél a közfoglalkoztatásból való kivezetés.

A program a hátrányos helyzetű, munkaképes korú személyeket, közülük is kiemelten a közfoglalkoztatottakat célozza. Ennek megfelelően olyan képzéseket biztosítanak, amelyek elősegítik a szakképzettség megszerzését, és ez által a későbbi elhelyezkedésüket a nyílt munkaerőpiacon. A képzésbe vonást megelőzően a célcsoport minden tagja esetében kötelező az önértékelő pályaérdeklődés kérdőív kitöltése és az ügyfél képzési életútjának felmérése, ami alapján képzési javaslatokat (szakmacsoportokat) tartalmazó egyéni képzési terv készül. A tanulási és beilleszkedési folyamatot segíti elő a tanfolyam elején szervezett 16 óra időtartamú motivációs, a képzésben tartást és beilleszkedést segítő felnőttképzést kiegészítő tevékenység, valamint a tanfolyam végén 24 óra időtartamú, az elsődleges munkaerőpiacra való kivezetést segítő felnőttképzést kiegészítő tevékenység.

A projekt keretében többek között OKJ-s betanító képzéseken, felzárkóztató és integrációs tanfolyamokon vehetnek részt a közfoglalkoztatottak. A program ráadásul százszázalékos támogatást nyújt a képzési költség, a vizsgadíj, a képzéshez szükséges alkalmassági vizsgálat, illetve egyéb szükséges vizsgálatok és költségek tekintetében, tehát teljesen ingyenes.
Több tanfolyamon, például gondnoki és felzárkóztató képzéseken is részt vettek Novaj község közfoglalkoztatottjai, a szociális gondozó, valamint az óvodai dajka-képzés nagyon népszerű volt. A verpeléti közfoglalkoztatottak is számos képzésen vehettek már részt, december közepétől pedig hét újabb képzési szakirány lehetősége nyílik meg előttük: többek között konyhai kisegítőnek, száraztészta-készítőnek, szállodai szobaasszonynak tanulhatnak majd. Igyekeznek minden lehetőséget megragadni, hogy álláshoz segítsék a munkanélküli lakosokat, hiszen ez a program fő célja.

Tarnaszentmiklóson szerveztek már házi szociális gondozó, valamint a mezőgazdasághoz kapcsolódó képzéseket is, és sokan el tudtak helyezkedni a tanfolyam elvégzését követően. Voltak, akik korábban soha nem dolgoztak, ezért is fontos, hogy a képzéseken új ismereteket, tapasztalatokat szereznek, így később könnyebben helyt tudnak állni a munka világában.

(Forrás: Heves Megyei Hírlap)