A homoktövis bogyójából készült ivólé íze, valamint egészségvédő hatása miatt is nagyon népszerű a gyomaendrődiek körében. Az önkormányzat az ültetvények bővítése mellett a jövőben helyben oldaná meg a növény feldolgozását is, ezzel további munkahelyeket teremtve.

Gyomaendrődön 2012-ben kezdtek a közfoglalkoztatás keretében homoktövis termesztéssel foglalkozni. A 0,4 hektáros ültetvényt 2017-ben további öt hektárral kívánták bővíteni, mely a 2018–2019. évi járási startmunka mintaprogram mezőgazdasági programelemében valósul meg. 

Az önkormányzat célja, hogy a meglévő ültetvény bővítésével a termesztés mellett, a növény feldolgozóiparát is a városba csalogassa. Az ültetvény gondozását a következő egy-két évben még a program keretében végzik, hosszú távon viszont egy önkormányzati tulajdonú kft. tevékenységeként képzelik el. A 2017 tavaszán telepített növények várhatóan két-három év múlva fordulnak termőre, és biztosítanak évről évre egyre nagyobb bevételt. A hozam várhatóan 15 fő Mt. szerinti nyolcórás foglalkoztatását biztosíthatja márciustól novemberig. 

A növény rendkívül jó élettani hatású, többféle felhasználási módja is akad, mind a bogyónak, mind a szárnak és a levélnek is. A múlt ősszel a közfoglalkoztatottak 1,5 tonna bogyót szedtek le, melyből mintegy 4000 liter ivólevet készítettek a Jászszentandráson működő szövetkezetben. A termék olyan népszerűnek bizonyult, hogy idén tavaszra mindet értékesítették.

Jövőbeli terveik között szerepel, hogy helyben végezhessék a növény feldolgozását, hiszen az önkormányzat két-három éven belül több mint tíz hektár termőterülettel számolhat, amelynek termését már gazdaságos lehet feldolgozni.

(Forrás: Békés Megyei Hírlap)