Fácánneveldét indított a közelmúltban a tarhosi önkormányzat a közfoglalkoztatási program keretében. A mintegy 3500 négyzetméteres létesítményben hétszázötven madarat nevelnek, és már az is látszik, hogy van kereslet az állatokra. A madarakat szigorú higiéniai és egyéb előírások mellett három közfoglalkoztatott hölgy eteti, akik előzetesen egy képzésen is részt vettek.

Az utóbbi négy évben a korábbi közfoglalkoztatottak mintegy fele elhelyezkedett a piaci szférában, amiben az önkormányzat is segítette az érintetteket. Éppen ezért olyan tevékenységbe kezdtek, amely egyrészt hosszú távon jövedelmező lehet a település számára, másrészt kisebb létszámmal is elvégezhető. Ennek eredményeként fogtak bele a fácánok tenyésztésébe, de e mellett folytatják a már korábban is működő állattenyésztést, így disznókat, juhokat, kacsákat is tartanak. 

Tarhoson a közfoglalkoztatás három nagyobb célterületre fókuszál. Az első a mezőgazdasági program, amiben a már említett állattenyésztést végzik, illetve az önkormányzat saját földterületén búzát és kukoricát termelnek. Ezek a termények megkönnyítik a takarmányozást, az állatok etetését.

A közfoglalkoztatottak végzik a földutak karbantartását is. Ehhez egy gépet is bérelt az önkormányzat, valamint a közfoglalkoztatottak kézi erővel is segítik, hogy a szakaszok folyamatosan járhatóak legyenek. Ez a külterületeken élőket és a mezőgazdaságban dolgozókat egyaránt segíti.

A harmadik fő tevékenységet a fácánnevelde építése jelentette, amiben nyolc közfoglalkoztatott vett részt. A fácánneveldében jövőre várhatóan takarmánynövényeket is vetnek, hogy legyen búvóhely az állatok számára.

A létesítmény a tarhosi mezőgazdasági program jelentős részének otthont adó egykori Wenckheim-magtár közelében kapott helyet. A tereprendezést követően megkezdődött a konkrét fejlesztés, és elkészült a mintegy 3500 négyzetméteres, impozáns fácánnevelde. Az állatok fácántápot, illetve búza- és kukoricaocsút kapnak, amitől szépen fejlődnek.

Várhatóan az első turnust szeptember elején adják majd le, a megrendelővel már meg is állapodtak erről. Szeptember 15-én pedig megérkezik majd a következő, szintén 750 darabot számláló állomány. Ezek a fácánok januárig lesznek majd Tarhoson. Nem kizárt egyébként, hogy néhány darabot megőriznek majd egy törzsállomány kialakítása érdekében.

Bár a nevelde a 750 fácán tartására alkalmas, abban is gondolkodnak, hogy körülbelül kétszáz gyöngytyúkot is nevelnek majd a területen. A gyöngyöst ugyanis sokan riasztó madárként is kezelik, mivel a legkisebb veszélyt is éles rikoltozással jelzik. 

(Forrás: Békés Megyei Hírlap)