Újabb lépések az önellátó falu felé Lőkösházán

Publikálva: 2015. január 23.

Lőkösházán a Start-közmunkaprogram mezőgazdasági részében már nemcsak megtermelik a sárgarépát, zöldséget, hanem szárítják is a zöldséglevélhez hasonlóan – írja a Békés Megyei Hírlap. Hamarosan őrlik is, és fűszerekkel ételízesítőt alkotnak meg.

A fűszerpaprikánál már eddig is megvolt a termelés, szárítás, darálás hármas egysége. Tavaly 37-en vettek részt a mezőgazdasági közmunkaprogramban, 2,4 hektáron termelték meg a zöldsége-ket. Idén három hektáron zajlik majd a kertészeti tevékenység.
Közétkeztetésben – gyermek- és szociális étkeztetés – 300-an vesznek részt, és itt használják fel a megtermelt alapanyagokat. A többletet savanyítják – savanyú káposztát is készítettek –, egyéb módon tartósítják, és ezen munkák megtanítására tanfolyamokat is tartanak a lányoknak, asszo-nyoknak. A helyitermék-előállításban faragásokat, ajándéktárgyakat készítenek az asszonyok Kovács Gáborné népművész, fazekas irányításával. A férfiak a közfoglalkoztatásban eddig elsősorban járdalapokat, valamint betonoszlopokat gyártottak, egy saját maguk által megalkotott géppel.
Az oszlopok nagy részét önkormányzati épületek kerítéseinek felújításához, építéséhez használták fel, a felesleg iránt nagy az érdeklődés más településekről is. A férfiak gallyaprítékot is készítenek a kazánokba. 
– Örömteli, hogy a lőkösházi erdő- és földtulajdonosok felajánlanak fákat, gallyakat, ezek a gallydarálógépbe, majd a kazánokba kerülnek – ecsetelte Szűcsné Gergely Györgyi a Békés Megyei Hírlapnak. 
– Tavaly kezdtük a térkőgyártást, és már láttunk el parkolókat saját készítésű burkolóval, ezt folytatjuk az önkormányzati intézmények környékén, nagy szükség van rájuk. Egy használaton kívüli tüzéptelepen közfoglalkoztatási telephelyet alakítunk ki, szerencsére a gépeink már nem férnek a régi helyen, kell egy szín és szerelőműhely, az épületet is fel kell újítani.
Szűcsné Gergely Györgyi hangsúlyozta, a közfoglalkoztatásban végzett tevékenységek is az önellátó falu kialakítását segítik.

További jó gyakorlatokról olvashat erre a linkre kattintva.

Menü

Navigáció