Túl az egymillió molnárkalácson

Publikálva: 2018. február 27.

A borsodnádasdi Molnárkalács Sütőüzemben nemrég átlépték az egymilliós darabszámot. A közfoglalkoztatás keretében két éve kialakított üzemben készült vaníliás és fahéjas finomságot szinte teljes egészében értékesíteni tudják. Az önkormányzat most már a fejlesztésben, az előrelépésben gondolkodik, így merült fel az egyházi ostya gyártásának lehetősége.

Az elmúlt években igyekeztek pontosan kidolgozni a termék forgalmazását, így ma már a Coop üzleteiben és a környező kisvállalkozók boltjaiban is megvásárolható, díszdobozos változatához pedig a Stühmer hálózatában is hozzá lehet jutni. Működésük szűk két éve alatt több mint 1 millió kalácsot sütöttek, ami példaértékű teljesítmény. A sikerben a közfoglalkoztatási programnak jelentős szerepe van, ennek köszönhetően négy dolgozó az előállítással, kettő pedig az értékesítéssel foglalkozhat.

Az egy műszakos munkarend elégséges a jelenlegi megrendelések teljesítéséhez, de egy újabb műszak beindításával növelhető a gyártott darabszám. A díszdobozos változatnál újítást vezettek be, négyszögletű, ablakos dobozban is kapható lesz a termék, emellett azonban megtartják a hatszögletű változatot is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy megérte életre kelteni a már-már feledésbe merült hagyományt. Egyre több sütővas kerül elő, és az emberek étkezési szokásaiban is újra megjelent a molnárkalács. Közösségformáló ereje elsősorban a nyári fesztiváljukon mutatkozik meg, hiszen évről-évre nő a résztvevők száma és egyre több család, csoport dönt úgy, hogy bemutatja saját receptje szerint ezt a ma már Borsodnádasd védjegyévé vált különlegességet.

A molnárkalácsot a sütödében jelenleg fahéjas és vaníliás ízben készítik. Ugyanakkor felmerült annak a lehetősége, hogy a későbbiekben egyházi ostya gyártásával is foglalkozzanak a borsodi városban. Stratégiai megállapodást kötöttek az Egri Érseki Palota Látogatóközponttal, s ezzel együtt megkezdték az egyeztetéseket az egyházi áldozóostya gyártásáról. Ez nagy lehetőség lenne a sütőüzem számára, mivel  hazánkban nagyon kevés helyen foglalkoznak ezzel.

(Forrás: Észak-Magyarország)

Menü

Közfoglalkoztatás

Navigáció