Termálvíz továbbhasznosítása Mezőkovácsházán

Publikálva: 2023. július 20.

A Belügyminisztérium megközelítőleg 262 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette Mezőkovácsháza Város Önkormányzatának közfoglalkoztatás alapjaira épülő beruházását a Kedvezményezett Települések Gazdaságélénkítő Programja keretében.
A település egész éves mezőgazdasági tevékenységének elősegítésére a hévízkutat felújították, a termálvíz további hasznosításaként 600 méter hosszú hőszigetelt vezetékrendszert építettek ki a geotermikus fűtés biztosítására.

A fejlesztés eredményeként a meglévő 3 000 m2 területen elhelyezkedő fóliasátrak fűtés- és öntözésrendszerének kialakítása mellett egy 3 000 m2 területű UV védelemmel ellátott, háromhajós fóliasátor épült. A támogatásnak köszönhetően a sátorban automata szellőző-, párásító- és öntöző-, valamint vezérelt növényvédelmi rendszert alakítottak ki. A fóliasátrakban termesztett növényeket a helyi közétkeztetés mellett a lakosság, éttermek, illetve felvásárlók részére kívánják értékesíteni.

A mezőgazdasági tevékenységet a Mezőkovácsházi Településgazdálkodási Kft. két fő foglalkoztatásával biztosítja. 

A beruházást 2023. július 19-én adták át, az ünnepségen Csepreghy Elemér polgármester köszöntőjét követően Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára, valamint dr. Rákóczi Attila, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója mondott beszédet.

Ünnepélyes szalagátvágás Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár, Csepreghy Elemér polgármester, Szegedi Balázs, a Békés Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke, valamint dr. Rákóczi Attila, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója részvételével

Menü

Navigáció