Szociális szövetkezeti sikerek az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron

Valódi piaci hangulat fogadta a fővárosiakat és a fővárosba látogató vidékieket a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ területén 2023. október 20-22. között. Az Országos Mezőgazdasági Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt (OMÉK) kétévente rendezi meg az Agrármarketing Centrum az Agrárminisztérium támogatásával, célja a hazai agrárium és élelmiszergazdaság teljes spektrumának bemutatása.
Az OMÉK rendezvényén a szakmai látogatók éppúgy jelen voltak, mint a nagyközönség, hiszen kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy az agrárgazdaság jeles képviselői kapcsolatot építsenek hazai és külföldi beszerzőkkel, illetve üzleti lehetőségeket találjanak.

Az OMÉK pavilonjai a hazai piacok hangulatát idézték termékbemutatókkal, kóstolókkal, tradicionális – elsősorban hazai – termékek széles palettáját kínálva az érdeklődőknek. A kiállítók között nyolc olyan élelmiszeripari tevékenységet végző szociális szövetkezet is lehetőséget kapott a bemutatkozásra, amelyek a Belügyminisztérium szakmai támogatásával működnek. A közfoglalkoztatás alapjain szerveződő szociális szövetkezetek hazai alapanyagokból, hagyományos receptúrák szerint készült termékeiket (lekvárok, zöldségkrémek, szörpök, tészták, húskészítmények) mutathatták be a vásáron. A rendezvény kiváló alkalmat biztosított arra, hogy a szociális szövetkezetek széles vásárlói rétegek előtt bemutathassák termékeiket és közvetlen visszaigazolást kaphassanak arról, hogy a termékek megfelelnek-e a vásárlói igényeknek. 

A rendezvény keretében több, hagyományosan nagy múlttal rendelkező díj is odaítélésre került. 

A Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban (HIDA) elismerést azok a termelők érdemelhetik ki, akik hagyományos alapanyagból, innovatív megoldások alkalmazásával, a fenntarthatóság követelményeinek megfelelő élelmiszert állítanak elő. A Trizsi Ízek Start Szociális Szövetkezet OMÉK-HIDA elismerésben részesült a Vad-Ász elnevezésű som, kökény és csipkebogyó lekvárcsaládjukkal.

A bordányi Homokhátság Szíve Start Szociális Szövetkezet Legjava Zserbó lekvárja vívta ki a „Kézműves Kiválóságok Zsűri Különdíjasa” címet. 

Rajtuk kívül a magyardombegyházi Sajtfalu Szolgáltató Start Szociális Szövetkezet sajttermékeit, a zalaszentgróti Natúr Ízek Szociális Szövetkezet gyümölcskészítményeit, a Zsoldos Fruit Start Szociális Szövetkezet kiváló minőségű pálinkáit, a Tiszaörsi Barázda Start Szociális Szövetkezet prémium tésztáit és kiváló sajtjait, a Sárkeresztúri Hangyák Start Szociális Szövetkezet tökmag és levendula termékeit, valamint a Longi-Kézműves Start Szociális Szövetkezet kiváló minőségű füstölthús termékeit ismerhették meg az érdeklődők.

Menü

Navigáció