Szikvízgyártó üzemet avattak Tiszaigaron

Publikálva: 2018. március 7.

Átadták a tiszaigari API-GAR Szociális Szövetkezet szikvízgyártó üzemét, amelyben 8 hátrányos helyzetű munkavállalót 4,5 éves időtartamban tudnak foglalkoztatni. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei település kitűnően példázza, hogy a jól átgondolt, egymásra épülő és értékteremtő közfoglalkoztatási tevékenységek alapjain mennyire sikeresen lehet szociális szövetkezetet működtetni.

Mint azt dr. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára köszöntőjében leszögezte: „A Tárca célja olyan közfoglalkoztatási programok megvalósítása és támogatása, amelyek hasznosak, értéket teremtenek, folyamatos munkavégzést tesznek lehetővé, és az ország minden területén megvalósíthatók.” A szikvíz-gyártó üzemmel kapcsolatban kiemelte: „Az API-GAR Szociális Szövetkezet által teremtett munkalehetőség biztonságot jelent, hiszen a szövetkezet tevékenységei magukban hordozzák a település népességmegtartó képességének javítását, emellett morálisan is pozitív hatást fejt ki a településre.”

Tiszaigar közfoglalkoztatási programja példaértékű, 2017-ben több mint 60 fő álláskereső részére biztosított munkát és családjaik részére megélhetést. A kistérségi és járási startmunka programok közül kiemelkedett a mezőgazdasági tevékenységük, melyben elsődleges a mangalicatenyésztés, de emellett rackajuh, kecske és ló tartásával is foglalkoztak. A helyi sajátosságra épülő programjukban kerámia és méhviasz termékeket, rongyszőnyegeket, falvédőket készítettek. A fentieken túl a közfoglalkoztatás keretében belterületi közutak karbantartása, illegális hulladéklerakó-helyek felszámolása, illetve bio- és megújuló energia programot is megvalósítottak.

Az API-GAR Szociális Szövetkezet alapítása 2014. évre nyúlik vissza, amikor a Belügyminisztérium 35 millió forint kiegészítő támogatásával a startmunka mintaprogram keretében elkészült a mézüzem, amely 2015-től már a szociális szövetkezet keretei között működik. Kezdetben a Szövetkezet fő tevékenysége a méhészet, mézelőállítás, mézcsomagolás és forgalmazás volt. Idővel bővítették portfóliójukat a kaptárkészítéssel és a sírkőkészítéssel is. 

2016 novemberében az OFA Nonprofit Kft. által kiírt „Fókuszban az önkormányzati tagsággal rendelkező szociális szövetkezetek támogatása” elnevezésű pályázaton 60 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesültek, mely lehetővé tette a szikvíz üzem létrejöttét. 2017 novemberétől 8 munkavállalója van a szociális szövetkezetnek, akik a szikvíz üzem működtetéséhez, értékesítéshez kapcsolódó tevékenységeket látják el. A 8 főből 7 munkavállaló korábban közfoglalkoztatott, 1 munkavállaló pedig regisztrált álláskereső volt.

Törekednek a hálozatosodásra, hiszen szövetkezeti boltjukban értékesítik Tiszaigar, Tiszaszentimre és Tiszaörs közfoglalkoztatási programjaiban megtermelt termékeit.

Menü

Közfoglalkoztatás

Navigáció