Szeretetszolgálat és közfoglalkoztatás

Publikálva: 2018. március 7.

Immáron 4. alkalommal rendezte meg a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány az Országos Református Közfoglalkoztatási Tájékoztató Napot. A rendezvény célja a Református Egyház közfoglalkoztatási programja tapasztalatainak összegzése, valamint a 2018. évi program megvalósításával kapcsolatos teendők megtárgyalása, egyeztetése volt. A 2018. év márciusában tervezett programjuk több mint 1800 fő részére biztosít munkalehetőséget, melyhez a Belügyminisztérium 721 millió forintos forrást biztosít.

A rendezvényt Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány ügyvezető igazgatója nyitotta meg. Előadást tartott Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, dr. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára, valamint dr. Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára.

A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány 2014 óta vesz részt az országos közfoglalkoztatási programok megvalósításában, és azóta az egyik legjelentősebb közfoglalkoztató. Mint azt dr. Hoffmann Imre a BM közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára kiemelte: „Munkájuk óriási jelentőségű, hiszen halmozottan hátrányos célcsoport tagjainak életében hoz minőségi változást az eddigi, valamint a jövőben megvalósításra kerülő közfoglalkoztatási tevékenységük.” Hozzátette: „Tapasztalataink alapján a program végrehajtása során ügyelnek arra, hogy a közfoglalkoztatottak hasznos és tartalmas, az önbecsülést, a készségeket és képességeket javító munkafolyamatokban vegyenek részt, mert céljuk a munkavégzéshez kapcsolódó kompetenciák fejlesztése és ezen keresztül a munkavállaló munkaképességének megőrzése, elhelyezkedési esélyeinek növelése.” 

A Belügyminisztérium 2014 óta támogatja a Református Szeretetszolgálat Alapítvány tevékenységét és a közfoglalkoztatási programok megvalósítását több mint 8 milliárd 220 millió forint forrásból. A most márciusban befejeződött programjukban a fővároson kívül 18 megyében, 401 településen, több mint 2300 fő közfoglalkoztatását biztosították a református gyülekezetek és intézmények közreműködésével. Elsősorban a hátrányos helyzetű térségekben élő, tartósan munkanélküli, alacsony iskolai végzettségű, leginkább 55 éven felüli álláskeresőknek kívánnak segíteni.

A programok egy része közérdekű tevékenységet céloz: támogatják a gyülekezeti munkát, karbantartják, ápolják a templomok, parókiák körüli területeket, a szociális feladatot ellátó intézményeket, a közösségi infrastruktúrát. Ezen kívül elhanyagolt temetőkerteket, parkokat rendezik, idősgondozással, templomok, szociális intézmények takarításával, rendezvények őrzésével, gyermekrendezvények felügyeletével, a gyermekek kísérésével foglalkoznak. A szociális intézményekben jellemzően mosást, ágyneműcserét, konyhai és étkeztetési kisegítő feladatokat látnak el. 

Menü

Közfoglalkoztatás

Navigáció